Uns 150 agents de la policia espanyola i 84 més de la Guàrdia Civil s'han desplegat a Andorra per participar en el dispositiu de seguretat de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern. La cimera s'iniciarà dimecres.

Aquests agents hauran de col·laborar de forma estreta amb els efectius del Principat i d'entre les seves funcions hi ha les de protegir les personalitats i delegacions que assisteixen a l'esdeveniment, a més de la cobertura de seguretat en els llocs on es duen a terme els actes programats, els allotjaments i els itineraris que s'utilitzin, segons han explicat des de la policia espanyola en un comunicat. En el cas de la Guàrdia Civil, el desplegament va començar dissabte passat i també inclou agents per reforçar la seguretat a la zona fronterera amb l'Alt Urgell.

Al dispositiu hi intervenen agents de la Unitat Central de Protecció, Brigada de Proteccions Especials, Guies Canins, Armament, Telecomunicacions, Automoció i Informació de la policia espanyola. Pel que fa a la Guàrdia Civil, els efectius són de l'Agrupació de Reserva i Seguretat, del Grup d'Acció Ràpida i de la Unitat d'Intervenció Ràpida, entre d'altres. En el cas de la frontera, s'hi sumen agents de les unitats de Seguretat Ciutadana, Fiscal i de Fronteres, Servei Aeri i la Unitat Territorial de la Comandància de Lleida.

Policia espanyola Andorra ACN

Agent de la policia espanyola als carrers d'Andorra | ACN

Espanya ha anunciat que mostrarà a la Cimera Iberoamericana que se celebrarà dimecres vinent a Andorra un compromís ferm amb l'accés de tota Amèrica Llatina a les vacunes de la covid-19 i la recuperació econòmica de la regió.

El rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, participaran el dimecres vinent en la 27 edició de la Cimera Iberoamericana, que suposa l'estrena d'Andorra com a amfitriona de fòrum llatinoamericà, i es realitzarà per primera vegada de forma semipresencial causa de la pandèmia, de manera que el gruix dels mandataris intervindrà de manera telemàtica.

Només els líders d'Espanya, Portugal, República Dominicana i Guatemala, aquests dos últims com a organitzadors de la propera Cimera i de la passada, respectivament, així com d'Andorra, estaran físicament a Soldeu, a la zona alta d'Andorra. El fòrum estava programat per al passat mes de novembre, però es va ajornar amb l'esperança que pogués ser presencial.

L'Amèrica Llatina concentra el 8,4 per cent de la població mundial, però ha assumit el 28 per cent de les morts per covid-19 en tot el planeta. L'Amèrica Llatina ha patit el descens més important de la seva economia en dècades -al voltant del 8 per cent el 2020-, amb el tancament de 2,7 milions d'empreses i amb un retrocés de 30 anys pel que fa a l'índex de pobresa, amb 78 milions de persones en situació extrema.

 

A la fotografia principal, agents de la policia espanyola a Andorra | ACN