El desembarcament de membres del Govern català a Madrid es multiplica per moments. Fins a quatre consellers són a la capital espanyola aquests dos dies, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República –encara que aquesta commemoració no tingui res a veure amb les seves agendes de reunions–.

La del conseller de Cultura, Santi Vila, és possiblement la visita més pintoresca, atès que tindrà oportunitat d'evocar la fita republicana al palau de la Zarzuela. Vila participarà en una reunió de la Comissió Nacional per a la commemoració del IV Centenari de la mort de Miguel de Cervantes que se celebrarà al migdia sota la presidència del rei Felip VI.

No obstant, l’agenda madrilenya del Govern l’obrirà l’exconseller i actual delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, amb un esmorzar informatiu al Tribuna Fòrum Europa. A l’esmorzar hi serà present el conseller de Salut, Toni Comín, que ahir va participar al Ministeri de Sanidad en la reunió del consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut. La trobada la presidia el ministre en funcions, Alfonso Alonso, la qual cosa va permetre que els dos polítics es poguessin conèixer personalment, després que fins ara la seva relació era exclusivament telefònica.

També serà la primera cita per a la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el ministre del ram en funcions, Iñigo Méndez de Vigo, que es trobaran a les cinc de la tarda. Segons fonts de la conselleria, la reunió servirà, entre d’altres coses, per expressar al ministre “la protesta més enèrgica pel pagament de 6.000 euros als alumnes escolaritzats en escoles privades en castellà”.

Consell de Política Fiscal i Financera

Aquest divendres serà el torn del conseller d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que viatjarà a Madrid per participar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que ha convocat el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per parlar del dèficit.

El vicepresident, Oriol Junqueras, de viatge oficial a Roma ha cedit a Romeva la representació de la Generalitat en aquesta trobada de consellers d’Economia i Hisenda. Ho ha fet en funció de la seva responsabilitat sobre les Relacions Institucionals, malgrat que el departament de Romeva va ser suspès pel Tribunal Constitucional arran un recurs del Govern espanyol contra algunes de les seves competències. Acompanyarà a Romeva el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès.

Tot plegat, esperant la trobada que ha de reunir finalment el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la distància sideral que ha marcat les relaciones entre els dos polítics des que el gironí va prendre possessió del càrrec el passat 10 de gener.