Aquest matí, el jutge de l’Audiència Nacional ha imputat María Dolores de Cospedal i el seu marit per l’Operació Kitchen. Aquesta tarda, estava previst que l’exministra i exsecretària general del PP justament comparegués davant la comissió d’investigació del Congrés. Finalment, però, aquesta declaració s’ha desconvocat sense nova data. El PP estava a favor que declarés, però la resta de formacions han reclamats l’ajornament a la Mesa de la comissió, argumentant que si compareixia avui no respondria a cap pregunta justament aferrant-se a la seva citació.

S'ha desconvocat la compareixença, però Cospedal s'hi ha presentat igualment. Visibilitzant el seu enuig davant les càmeres, queixant-se que ningú no l'havia informat, ha qüestionat els motius reals de l'ajornament. "Em sembla increïble. A més, per què m'han desconvocat? Quina tonteria!", ha assegurat en declaracions a l'equip de TVE. Després de gairebé una hora, ha marxat: "Això és el que volen, que no es parli dels indults i es parli d'això".

Els membres de la Mesa de la comissió, doncs, han acordat suspendre la compareixença de Cospedal perquè se celebri més endavant. També s'ha pactat allargar els treballs de la comissió fins al desembre, i que vinguin a declarar nous testimonis. Des d'ERC assenyalen directament Soraya Sáenz de Santamaría, arran de les noves informacions que van apareixent.

Aquest dimecres al matí, el seu marit Ignacio López del Hierro estava justament compareixent a la comissió d'investigació de la Kitchen al Congrés dels Diputats quan s'ha fet pública la interlocutòria. Des del principi s'ha acollit al seu dret a no declarar. Ha explicat que "per indicacions jurídiques" no contestaria cap pregunta. Quan ha saltat la notícia, ha admès que la citació no l'ha agafat per sorpresa. L'exministra i exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal ho havia de dos quarts de quatre de la tarda.

La participació de Cospedal i López del Hierro

En la interlocutòria de 16 pàgines, el magistrat de l'Audiència Nacional apunta que, de les agendes intervingudes a l’excomissari José Manuel Villarejo, es pot despendre que l'Operació Kitchen va néixer l'11 de juliol del 2013. L'anotació diu el següent: "Xerrada 45 minuts. Pla contra LB. Interv.Comunicacions, registres i citació de dona i fill". A partir d'aquest moment, afegeix el jutge, "es detecta una cadena d'anotacions que permet inferir la participació de la senyora Cospedal i el senyor López Hierro en la captació de Sergio Ríos".

En aquest context, Manuel García Castellón assegura que "resultaria convenient escoltar María Dolores de Cospedal i Ignacio López del Hierro sobre la seva participació en la captació de Sergio Ríos en la trama, perquè la seva intervenció, a través d'Andrés Gómez Gordo, podria haver estat decisiva perquè aquest es decidís a participar".

Silenci de Casado

Sobre els indults als presos polítics s’hi ha prodigat durant els últims dies. Però els problemes judicials del Partit Popular ja són més incòmodes. Avui Pablo Casado tenia prevista una visita a la fira Madrid Fusión d’IFEMA, a la capital espanyola. Instants abans s’ha fet pública la imputació de l’exsecretària general María Dolores de Cospedal i el seu marit per l’operació Kitchen. I, en arribar a l’acte, davant la munió de micròfons, el líder estatal del PP ha decidit passar de llarg i evitar dir res. El PSOE ja li ha reclamat que doni la cara.