Preocupació a La Zarzuela. El fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi pensat en la idea de presentar al Congrés dels Diputats una llei per desclassificar secrets oficials de l’Estat espanyol inquieta als Borbons. Això és el que diu el diari La Razón, que aquest diumenge explica que fonts de La Zarzuela consideren que aquests moviments del president socialista podrien “despullar” la monarquia i “fer aflorar les vergonyes” del rei emèrit, Joan Carles I. El mateix passaria a les Forces de Seguretat espanyoles, atemorides perquè sortissin a la llum secrets vinculats a ETA i a la guerra bruta perpetrada per l’Estat a través dels GAL. Aquest mitjà també explica que al palau dels Borbons veuen les maniobres de Sánchez com una mostra de “debilitat” del cap de l’executiu, i els preocupa que la revelació de secrets pugui tenir conseqüències per a la monarquia just quan la institució “passa per un moment delicat”.

La inquietud a La Zarzuela arriba just després que Sánchez anunciés tres actuacions del seu executiu en resposta a les demandes dels seus socis per l'escàndol del CatalanGate. Es tracta, en primer lloc, de la redacció d'una nova Llei de secrets oficials que arribarà al Congrés durant el pròxim període de sessions –a partir de setembre- i que substituirà la de 1968, vigent fins ara. També una nova Llei del CNI per superar la del 2002 que augmentarà els controls judicials i interns dels serveis secrets en la línia del que demana el PNB. I, en tercer lloc, la desclassificació de la documentació sobre l'espionatge a líders independentistes, però únicament si ho demana l'Audiència Nacional. Precisament les dues noves lleis anunciades pel president espanyol es volen pactar amb el PP.

El cas és que, segons La Moncloa, les dues lleis han de comptar amb el suport del principal partit de l'oposició, el PP. L'executiu està disposat a buscar el màxim suport possible al Congrés, però els de la dreta seran la seva prioritat. El govern espanyol considera que "no s'entendria acordar aquesta llei només amb els socis de coalició o investidura". Un acord d'aquest estil amb el PP serà complicat i el govern espanyol n'és conscient, ja que encara no han estat capaços de desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tot i això, no renuncien a intentar-ho.

Sánchez va fer aquests anuncis durant la seva compareixença al Congrés a petició d'ERC, Junts i Bildu per retre comptes sobre el coneixement i les mesures que pensa adoptar en resposta al cas d'espionatge a líders i activistes independentistes descobert per Citizen Lab. Fins ahir, fruit d'aquest escàndol, l'executiu es va limitar a oferir una compareixença de la directora del CNI a la comissió de secrets oficials, a redactar un informe per part del Defensor del Poble i –fruit de la descoberta de les escoltes als membres del govern amb el sistema Pegasus- va destituir la directora del CNI, Paz Esteban.