El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha comparegut per valorar el comunicat que ha fet ETA anunciant el seu desarmament. ETA l’ha fet públic a través de la cadena britànica BBC. El 20 d’octubre del 2011, quan el grup va anunciar el final de la seva activitat armada, també ho va fer a través de la BBC.

Urkullu ha manifestat que el govern basc ha estat directament informat sobre la possibilitat del desarmament, i ha manifestat la seva valoració sobre els passos que s’haurien de seguir per dur-lo a terme. "El govern basc considera que la millor garantia de serietat per aquests tipus d’operacions és la discreció", ha dit Urkullu. També ha afegit que el desarmament tindrà lloc a curt termini, i que des del govern es farà tot el que estigui a les seves mans perquè aquest arribi a bon port.

Per la seva banda Arnaldo Otegi ha donat total credibilitat a la informació rebuda sobre el desarmament de l’organització, i ha demanat als governs espanyols i francès que estiguin a l’alçada d’aquest moment històric. "Esperem que aquesta vegada es tracti del desarmament total i definitiu", ha afegit Otegi.