La bona sintonia que el Partit Popular i Vox han demostrat després de les eleccions del passat 28-M no s'està plasmant a Extremadura, on una socialista assumirà la presidència de l'Assemblea de la comunitat després que els dos partits no es posin d'acord. Blanca Martín Delgado, del Grup Socialista, tornarà a ocupar la presidència de l'Assemblea d'Extremadura, gràcies al desacord de la dreta i l'extrema dreta espanyola. 

🟡 Resultats Eleccions Extremadura 2023, DIRECTE | Última hora de l'escrutini del 28-M

PP i Vox no han consensuat un candidat comú per aconseguir el control de la cambra, de manera que l'hora de votar, Martín ha rebut 32 vots, els 28 diputats del seu grup i els quatre d'Unides per Extremadura, mentre que el candidat del PP, Abel Bautista, n'ha obtingut 28, el mateix nombre d'escons que té el seu grup parlamentari, i el de Vox, Ángel Pelayo Gordillo Moreno el dels cinc diputats amb què compta el seu grup. En no assolir-se la majoria de 33 escons, s'ha procedit a una segona votació, que finalment ha donat el mateix resultat, però d'acord amb el reglament de la Cambra, s'ha procedit a nomenar la candidata de la formació amb majoria de suports.

El desacord entre les dues formacions pot ser un mal pronòstic per als populars que volen governar amb el suport de Vox, però sense la presència de la formació d'extrema dreta a l'executiu extremeny. Per tal de comptar amb els vots de la formació de Santiago Abascal, el PP va oferir la presidència de l'Assemblea al partit d'extrema dreta, però no era suficient. L'objectiu de Vox és el govern.  

Si continua el desacord, el PP es juga veure's abocat a unes noves eleccions a Extremadura. En negociacions amb els populars per conformar altres executius autonòmics, Vox ja ha brandat l'amenaça d'unes noves eleccions anteriorment. Per exemple, al País Valencià, on l'amenaça va durar ben poc, ja que els dos partits s'han acabat entenent

Suport de Gènova 

Aquest mateix dimecres, portaveu de campanya i vicesecretari del PP, Borja Sémper, ha defensat la postura del seu partit de formar un govern en solitari a la Junta d'Extremadura i ha mostrat el seu suport a la candidata popular, María Guardiola, partidària de no incloure Vox: "És perfectament possible". Dit això, ha indicat que la seva intuïció és que ho aconseguiran. Ha emplaçat Vox perquè esculli entre permetre el canvi a la regió o la continuïtat del PSOE. "Amb aquests vímets, l'únic gest que es pot fer és el que és a les esquenes de Vox, que haurà de dir què és el que fa: si afavoreix el canvi, l'alternança a Extremadura, o permet que segueixi governant el Partit Socialista", ha sentenciat,