La celeritat amb què el PP i Vox han pactat al País Valencià per formar un govern de coalició contrasta amb el xoc que estan exhibint a la Regió de Múrcia. La cara de València i la creu de Múrcia. En la primera pugna, la formació que lidera Fernando López Miras ha deixat Vox amb un pam de nas i els ha exclòs de la Mesa de l’Assemblea Regional, que s’ha constituït aquest dimecres al migdia. Amb la jugada, l’ultradreta amenaça amb forçar la repetició electoral al sud del País Valencià. D’aquesta manera, el PP frena la primera gran exigència de l’extrema dreta, que havia reclamat presidir l’òrgan de govern del parlament murcià. La composició final s’ha establert de la següent manera: els populars s’han quedat amb tres llocs a la Mesa -la presidència, una vicepresidència i una secretaria- i el PSOE ha obtingut els altres dos -una vicepresidència i una secretaria-.

El moviment del PP per deixar fora Vox de la mesa murciana ha indignat la formació d’extrema dreta fins al punt que el líder regional ha amenaçat amb provocar la repetició d’eleccions. Segons el seu punt de vista, López Miras ha menyspreat l’única força que li pot donar la presidència, “a menys que vulgui ser-ho amb els vots del PSOE”. “Génova ha decidit que a la Regió de Múrcia s’ha d’anar a eleccions”, ha dit el cap de llista ultra a Múrcia, José Ángel Antelo. Vox havia establert que la seva presència a la mesa era una condició indispensable per al suport a la investidura de Fernando López Miras, que es va quedar a dos diputats de la majoria absoluta després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig. En l’escenari de tornar a obrir les urnes, el PSOE ha deixat en l’aire aquesta possibilitat “perquè apareixen trànsfugues de sota les pedres”, ha dit el diputat socialista José Vélez, en referència als diputats trànsfugues de Ciutadans que fa dos anys van fer fracassar la moció de censura contra López Miras.

En l’anterior legislatura, el PP va cedir la presidència de la cambra legislativa a Ciutadans, amb qui havia format govern de coalició i ara l’extrema dreta volia el mateix: presidència del parlament regional i conselleries de govern. Però, en aquest cas, el PP respon que la seva intenció és governar en solitari. Sigui com sigui, els populars sumen més diputats que tota l’esquerra junta i López Miras podria ser investit un altre cop a Múrcia amb l’abstenció de Vox. L’amenaça dels d’Abascal tan sols seria possible si votessin ‘no’ juntament amb l’esquerra i, d’aquesta manera, la comunitat quedaria abocada a unes noves eleccions autonòmiques. Tot i així, la intenció de López Miras és insistir en pressionar per fer valor el seu resultat folgat a Múrcia davant d’Antelo, que podria sortir perjudicat en una repetició electoral.