El diari Der Standard d'Àustria ha publicat un article advertint que després dels resultats de les eleccions catalanes s'ha obert un problema a nivell europeu. "Brussel·les, tenim un problema", assenyala.

En una anàlisi de Reiner Wandler, el diari assegura que la UE "ha d'intervenir" en el cas català, i "ja no pot donar suport de forma incondicional a Madrid". "El moviment independentista català ha guanyat les eleccions. L'exuberància de Ciutadans, els liberals de dretes, no ho pot amagar", afegeix.

El diari pronostica que els partits independentistes proposaran Carles Puigdemont com a president, tot i que hi ha una amenaça per detenir-lo si trepitja sòl espanyol. "No és una situació fàcil per al conservador espanyol Mariano Rajoy. Ha posat Catalunya sota una administració intervinguda, ha destituït Puigdemont del poder, ha promogut la persecució dels polítics catalans, ha dissolt el Parlament i ha convocat eleccions", afirma.

Però l'anàlisi es pregunta si el líder del PP podrà mantenir aquesta política. "Es pot perpetuar a Catalunya com una regió on Madrid hi pot vetar decisions parlamentàries en qualsevol moment, o dissoldre la representació popular en qualsevol moment?. Pot tenir el president Puigdemont entre reixes?", es pregunta. La seva conclusió és que no, perquè "no pot existir un espai sense democràcia com aquest dins de la UE".

La conclusió de l'Standard, també publicada al Tageszeitung alemany, és que ha arribat l'hora que Brussel·les "deixi de mirar cap a una altra banda, i que intervingui". "La UE ja no pot donar suport a Rajoy de forma incondicional com abans. Espanya i Catalunya no necessiten més proves de força ni mesures coercitives. Cal un diàleg. La UE ho ha de comunicar", ha indicat.