El setmanari Der Spiegel, el més important d'Alemanya, ha publicat una entrevista amb el politòleg d'aquest país Peter A. Kraus, en la qual critica durament l'actitud del govern espanyol respecte Catalunya. El setmanari titula amb una frase significativa: "Rajoy ha bloquejat tota solució de pacte".

"El govern Rajoy ha considerat tabú qualsevol compromís en els últims anys i ho ha bloquejat. Només volien instal·lar-se en el conflicte", afegeix, mentre apunta que l'estratègia de la Moncloa era donar temps al procés sobiranista perquè aquest s'anés desinflant.

Segons Kraus, "molts catalans ja s'han separat mentalment d'Espanya, i ja no se senten representats per l'Estat espanyol". El politòleg considera que la situació política actual és "bastant greu" perquè el govern espanyol ha optar per replicar el procés sobiranista per la via judicial i policial. Es pregunta en aquest sentit si tot això donarà més ales al sobiranisme.

Kraus considera que una de les possibles sortides podria ser una posició mediadora de la UE, tot i que hores d'ara aquesta no hi mostra interès.