El setmanari Der Spiegel, el més important d'Alemanya, ha assenyalat que l'amenaça de presó per a Jordi Turull, quan ja era candidat a la investidura, "és una provocació del govern central de Madrid".

"Ha tornat el joc del gat i la rata. Durant setmanes, durant mesos, s'ha caigut en un bloqueig polític a la regió del nord-est d'Espanya. Els partits que estan a favor del relleu d'Espanya per Catalunya han intentat en va nomenar un president autonòmic amb la majoria parlamentària que van aconseguir en les eleccions del mes de desembre", apunta.

Katalonien  Separatisten provozieren mit Wahl von neuem Anführer   SPIEGEL ONLINE

Der Spiegel afirma que als catalans "no se'ls va permetre" votar per Carles Puigdemont com a president, i que després tampoc va ser possible votar Jordi Sànchez perquè "està sota custòdia espanyola". 

Günther Maihold, expert de l'Institut Alemany d'Afers Internacionals i de Seguretat, afirma al setmanari que s'està tornant "cap a la polarització". "Els partidaris de la independència intenten desafiar l'Estat espanyol i el poder judicial per mantenir part de l'eufòria de la tardor passada", afegeix. I Madrid?, es pregunta. "Ha respost amb la duresa habitual", apunta. Segons l'expert, tot plegat és una confrontació que no afavoreix a cap de les dues parts. "Els independentistes perden suport en les seves files quan fracassen una vegada i una altra. I, segons les enquestes, el partit de Rajoy és cada día menys popular a Espanya", ha dit.