L'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), International Trial Watch, Òmnium Cultural, EuroMed Rights, Fòrum Cívic Europeu i la plataforma Defender a quien Defiende (DqD) han denunciat en un acte a la seu de les Nacions Unides a Ginebra "la regressió del dret d'expressió i reunió" a Espanya un dia abans del seu examen de drets humans de l'ONU.

Les entitats civils han denunciat en un acte a Ginebra "el deteriorament" de drets que suposa l'actual codi penal espanyol i la llei mordassa, així com la condemna als líders independentistes en el cas de l'1-O. Per això, han reclamat als estats que sotmetran a control Espanya a l'ONU dimecres que demanin reformes en aquest sentit.

L'investigador de l'IDHC Karlos Castilla ha volgut remarcar també les preocupacions de l'entitat respecte a la violència de gènere, el racisme, la discriminació, la detenció d'immigrants i els drets de l'infant a Espanya de cara a l'examen de drets humans.

Condemna pel judici al procés

El Fòrum Cívic Europeu veu com un "precedent preocupant" la condemna dels líders independentistes en el judici al procés per l'ús del codi penal "contra manifestants civils". Per això, la seva representant, Giada Negri, ha alertat que aquest tipus de pràctiques a Espanya poden causar un "efecte dominó a Europa". "No ho hem de passar per alt", ha avisat.

La representant d'ITW, Anaïs Franquesa, ha assegurat que el judici al procés és "un dels majors exemples" de la restricció de l'espai per a la societat civil a l'estat espanyol perquè de forma "nítida" mostra com "s'ha utilitzat el codi penal per reprimir protestes pacífiques".

Per la seva banda, la representant d'Òmnium, Elena Jiménez, ha denunciat que Espanya està "incomplint les seves obligacions internacionals" en matèria de drets fonamentals en aquest cas. Òmnium no només ha demanat que es canviï la tipificació de la sedició i una investigació sobre l'abús policial, sinó també que es trobi "una solució política" per a Catalunya. "Votar és l'eina normal per resoldre conflictes polítics", ha defensat.

Denúncia del codi penal

L'advocada d'EuroMed Rights, Lubna Dawany, ha denunciat que el codi penal espanyol i la llei mordassa "violen el dret a la llibertat d'expressió, reunió i assemblea", ja que es poden utilitzar per reprimir protestes pacífiques. En aquest sentit, l'entitat DqD ha destacat que la reforma d'aquestes legislacions el 2015 ha comportat un "deteriorament" de la situació de drets a l'Estat en comparació amb el darrer examen que va passar Espanya. "S'han lesionat encara més els drets en comptes de reforçar-los", ha conclòs.

Petició de canvis a Sánchez

"Ara que hi ha un nou govern és hora d'exigir canvis per fer front a l'espiral negativa", ha defensat Dawany, d'EuroMed Rights. L'IDHC també creu que el nou govern de Pedro Sánchez "té una nova oportunitat per implementar canvis". Tot i això, Castilla ha avisat que "l'estat espanyol no és només el seu govern" i que cal "posar atenció també al poder judicial". En aquest sentit, també ha reivindicat que cal "capacitar els magistrats en drets humans".

Per la seva banda, Servan ha reclamat als estats que demà sotmetran a examen a l'Estat que tinguin en compte les seves recomanacions i que demanin una reforma del codi penal espanyol i la llei de seguretat ciutadana.