La Plataforma Llibertat Pablo Hasél ha denunciat públicament una suposada agressió per part d'un agent de la Guàrdia Urbana a un dels seus membres. En aquest sentit, parlen de "desproporció" i "abús" en l'actuació policial" i consideren una "detenció il·legal" el fet d'haver-lo retingut i traslladat a comissaria . Des del col·lectiu han anunciat que la setmana vinent preveuen denunciar els fets al jutjat.

Membres de la plataforma s'han concentrat aquest dijous davant de la comissaria de la Urbana i han desplegat una pancarta amb el lema 'Prou impunitat'. D'altra banda, han anunciat que posaran en marxa una campanya de suport als dos joves empresonats pel aldarulls a Lleida posteriors a la detenció de Hasel.

Plataforma Llibertat Pablo Hasel lleida - acn

Imatge: La manifestació de la Plataforma Llibertat Pablo Hasel a Lleida / ACN

Els fets

Un dels portaveus de la plataforma, David Martín, ha explicat que els fets van tenir lloc dijous passat a la nit, passat el toc de queda nocturn, quan un grup de joves anava pel carrer Major de Lleida. Mentre la resta van fugir corrent, un dels joves "va ser perseguit per la Guàrdia Urbana i enxampat i, quan el tenien rodejat per diversos urbans, un dels agents es va obrir pas i el va llençar al terra de males maneres i, posteriorment, li va posar un genoll al coll impedint-li la respiració, una pràctica que ha matat a més d'una persona com és el cas de George Floyd", ha explicat.

"A part li exigia i li demanava els noms de les persones i, en no fer-ho, el mateix agent li va donar diverses bufetades", ha afegit Martín. Posteriorment, el van introduir al cotxe i se'l van emportar a dependències policials per identificar-lo tot i que, finalment, li va aixecar acta per desobediència a l'autoritat.



El portaveu de la plataforma ha denunciat "la impunitat que tenen els cossos policials". Martín ha dit que "aquesta pràctica de la Guàrdia Urbana de Lleida no és nova" perquè "fa una anys un company va ser apallissat per penjar cartells pel referèndum de l'1-O" i "militants d'altres organitzacions també han rebut pallisses" per part d'agents d'aquest cos, ha assenyalat.

L'advocat Josep Maria Pocino considera que es tracta d'una detenció "il·legal". En aquest sentit, ha dit que "els fets són molt greus" i ha denunciat "desproporció i abús en l'actuació policial", a més de "l'afectació en la dignitat del jove".

Campanya de solidaritat

D'altra banda, des de la Plataforma Llibertat Pablo Hasel han explicat que posaran en marxa una campanya en solidaritat amb els dos joves per als quals ja jutgessa ha decretat presó eludible sota una fiança de 10.000 euros per haver participat en els aldarulls que van tenir lloc a Lleida els dies posteriors a la detenció i empresonament de Hasel. Martín ha explicat que emprendran accions per reclamar la seva posada en llibertat, així com per recollir diners per pagar la fiança.

Imatge principal: La manifestació de la Plataforma Llibertat Pablo Hasel a Lleida / ACN