La plataforma Libres e Iguales ha presentat avui davant de la Fiscalia General de l'Estat una denúncia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per la seva "reiterada desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional". A més, segons la plataforma, la denúncia podria estendre's, eventualment, contra els membres restants de la Mesa parlamentària i del govern de la Generalitat.

La denúncia per desobediència arriba després de la votació del mes de juliol passat, quan es van aprovar les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent i es van iniciar els tràmits del procés de desconnexió.

Segons Libres e Iguales, aquesta aprovació és un "obert desafiament als mandats expressos del Tribunal Constitucional" i considera que "la presidenta Forcadell i els diputats afins han desobeït el TC de manera exhibicionista i han fet ostentació del menyspreu que els mereixen les resolucions de l'alt tribunal".

Qui són Libres e Iguales?

El col·lectiu Libres e Iguales aplega escriptors, polítics i periodistes, com Mario Vargas Llosa, Carlos Herrera, Albert Boadella, Joaquín Leguina o Nicolás Redondo Terreros. La plataforma es defineix a ella mateixa com un "moviment cívic transversal" i compromès amb "els valors de l'Espanya moderna". Libres e Iguales té com a finalitat "la mobilització del conjunt de ciutadans espanyols en el greu debat provocat pel secessionisme català" i també "deslegitimar intel·lectual y moralment el nacionalisme".

La plataforma també és una de les entitats que participa en la manifestació del dia de la Hispanitat, el 12 d'Octubre, a la Plaça Catalunya de Barcelona.

Avís del TC

L'aprovació de les conclusions al Parlament ja va fer posar en guàrdia el TC, que les va suspendre per unanimitat. Aquest és el resultat automàtic d'haver admès a tràmit l'incident d'execució de sentència presentat pel Govern de Mariano Rajoy a l'Alt Tribunal, com va recordar al Consell de Ministres de divendres 29 de juliol.

Al seu torn, el TC va advertir a la presidenta de la cambra, Carmen Forcadell, i al president, Carles Puigdemont, de la seva eventual responsabilitat, fins i tot penal, si ignoren la suspensió. La suspensió és cautelar, a falta que els magistrats discuteixin sobre el fons de la qüestió, probablement, en el ple de setembre.

En un comunicat, Libres e Iguales assegura que sap que el TC estudia "donar una resposta a aquesta insòlita i deslleial conducta institucional". Però creu que el seu tràmit "és perfectament, i fins i tot necessàriament, compatible amb la iniciativa civil".