L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) i la fundació Reeixida han presentat una denúncia als Mossos d'Esquadra per apologia del nazisme a la concentració que ahir va convocar Vox a la plaça Sant Jaume de Barcelona. La denúncia fa referència a l'exhibició d'una bandera amb l'escut de la SS nazi, un fet impensable en altres països europeus, i remarquen que es va fer on hi havia el call jueu de la capital catalana.

Un dels denunciants, Àlex Fenoll, ja va anunciar ahir els termes de la denúncia. "Presentarem la denúncia d'odi per exhibir l'emblema de la 2a Divisió de les SS que el 10 de juny de 1944 va assassinar a Oradour sur Glane (França) 245 dones i 207 nens, entre ells 17 de catalans, i dues nenes veïnes de Sabadell de 9 i 11 anys", va indicar. En total, la segona divisió de les SS Das Reich va assassinar 642 persones. 

TV3 Manifestacio Vox

L'emblema de la SS Das Reich a la concentració de Vox / TV3

El líder de Vox, Santiago Abascal, no va tenir problema a ser a la plaça mentre l'emblema nazi voleiava al seu darrere, com es veu a la fotografia.

Abascal Barcelona Vox Nazisme EFE

Santiago Abascal, en la concentració a la plaça Sant Jaume / EFE

En les imatges recollides per aquest diari, també es podia veure com un individu es passejava amb total impunitat pels carrers del centre de Barcelona onejant l'escut nazi.

A més d'aquesta denúncia presentada avui per ciutadans, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va anunciar ahir que portaria el fet a la Fiscalia, ja que considera que han comès un delicte. "En relació amb la manifestació d'avui a plaça Sant Jaume, Mossos està fent un recull d'informació sobre proclames i actuacions. Es durà un informe a la Fiscalia contra els delictes d'odi per si són constitutius de fet il·lícit". 

"Des de les institucions democràtiques no podem deixar el mínim espai a les actuacions que puguin ser contràries al dret fent apologia del feixisme sobrepassant la llibertat d'expressió", va afegir.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar accions judicials contra aquests fets.