La formació Demòcrates de Toni Castellà ha instat els partits polítics que van integrar la candidatura de Junts el 14 de febrer a celebrar una "cimera" i reunir-se per "reafirmar davant la societat catalana l'acord polític i electoral Lleials a l’1-O: Activar la Declaració d’Independència de 2017", segons han explicat en un comunicat.

Demòcrates demana aquesta trobada arran de la polèmica generada pel paper que va tenir l'1-O i el debat sobre la unilateralitat que hi ha hagut en l'independentisme, especialment entre Jordi Sànchez (Junts) i Oriol Junqueras (ERC).

Demòcrates va ser un dels partits que va concórrer amb Junts en les últimes eleccions catalanes del 14 de febrer.

El secretari general de Junts va indicar dilluns que al partit no hi ha cap crisi oberta, i va assegurar que la direcció va tancar files al voltant del projecte polític que defensen; que no s'hi va escoltar cap veu crítica de manera implícita o explicita amb el seu posicionament sobre l'1-O; i que ningú de la direcció ni de l'estructura territorial va demanar la seva dimissió.

Iniciativa anònima

Sànchez, que va agafar un permís penitenciari per poder participar a la reunió de l'executiva i protagonitzar la roda de premsa posterior, va sortir així al pas de la polèmica provocada per l'article on va apuntar que l'1-O tenia com a objectiu pressionar el govern espanyol per aconseguir un referèndum acordat més que no pas proclamar la independència. Després d'unes jornades en què diferents dirigents del partit van replicar aquestes declaracions, divendres es va conèixer una iniciativa, de la qual ningú no n'assumia la paternitat, en què es reclamava la dimissió del secretari general.

"Qualsevol persona que em conegui sap perfectament quin és el meu pensament sobre el que va ser l'1-O. Va representar una victòria inapel·lable de la voluntat democràtica a aquest país de poder exercir el dret a l'autodeterminació. Forma part d'un capital irrenunciable", va insistir Sànchez alhora que advertia que aquests moviments crítics només tenen una conseqüència que és "erosionar el projecte de Junts".