Un informe dels demòcrates al Congrés dels Estats Units publicat avui acusa Rússia de fer una "significativa" campanya de desinformació en suport de l'independentisme català, amb l'objectiu de "debilitar" Espanya i la Unió Europea.

L'estudi, fet per l'equip del senador nord-americà Ben Cardin i fruit d'entrevistes amb ambaixadors, oenagés i funcionaris governamentals, detalla diverses ingerències empreses pel govern de Vladímir Putin, entre les quals inclou l'associada al procés independentista català a Espanya.

El referèndum "va oferir a Moscou l'oportunitat de promoure un resultat que debilitaria un important estat de la UE. I ara hi ha un cos de proves cada cop més gran que mostren que el Kremlin, almenys a través dels seus mitjans de comunicació estatals, va dirigir una significativa campanya de desinformació" amb aquest objectiu.

Cinc milions de missatges

"Una anàlisi apunta que més de cinc milions de missatges sobre Catalunya van ser publicats entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre i que el 30% provenien de comptes anònims que publicaven exclusivament contingut d'RT i Sputnik, el 25% de robots i el 10 de comptes oficials d'aquestes dues plataformes de propaganda", aprofundeix l'informe.

L'estudi fa una crida al president dels Estats Units, Donald Trump, i a l'OTAN a teixir aliances amb els seus socis per liderar un treball conjunt contra l'actuació de Moscou de forma "més forta i més efectiva", per combatre l'"assalt a les institucions i valors democràtics" presumptament emprès pel govern de Putin.

El senador Cardin, responsable demòcrata del Comitè de Relacions Internacionals a la cambra, considera que Trump està "desaprofitant una oportunitat" de liderar aquesta coalició de "defensa col·lectiva", encara que emfatitza que "no és massa tard".