El portaveu de Demòcrates de Catalunya i diputat d'ERC en el Parlament Antoni Castellà ha afirmat aquest dilluns que si Espanya no formés part de la UE, els poders de l'Estat "tindrien la temptació d'afusellar també, exactament com va ocórrer amb Companys", els membres de l'anterior Govern de la Generalitat, que presidia Carles Puigdemont, però que no poden fer-ho i per això estan empresonats.

"La repressió que avui vivim amb els presos polítics i els exiliats és exercida directament pels hereus dels que van assassinar Companys. Tant Casado, com Rivera, com els poders de l'Estat representen els mateixos poders que van voler acabar amb la vida d'un president democràticament escollit", ha assegurat als mitjans després de realitzar una ofrena a la tomba del president Lluís Companys, en el cementiri de Montjuïc.

Castellà ha recordat que Companys va ser afusellat fa 78 anys pel règim franquista i que es va convertir en l'únic president europeu escollit pels seus ciutadans que va ser assassinat, però que "malgrat tota la repressió, el poble de Catalunya segueix dempeus, defensant els seus anhels de llibertat".