Andorra celebra aquest diumenge les vuitenes eleccions democràtiques de la seva història i les que compten amb més forces polítiques predisposades a liderar el Consell General els propers quatre anys: hi ha set candidatures que es presenten a tot el territori, i una que tan sols opta a una parròquia. En aquestes eleccions es tria el Consell General (Parlament), composat per 28 diputats, repartits entre 14 que es voten per la llista nacional i 14 que surten elegits per les set llistes parroquials.

Hi ha set opcions nacionals però en general la campanya s'ha fragmentat entre Demòcrates per Andorra (DA, que ha estat al Govern els últims vuit anys) i els que aspiren a canviar la tendència, entre els quals Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d'Andorra (L'A) són els partits amb més opcions.

Tant Pere López (PS) com Jordi Gallardo (L'A) han manifestat els últims dies de campanya que no descarten pactes per desbancar DA, del candidat Xavier Espot, de l'executiu.

De fet, en les circumscripcions territorials (on es juguen la meitat dels escons del Parlament) s'han presentat conjuntament sota la denominació d'Acord.

López (PS) i Gallardo (L'A) no descarten unir-se també amb la resta de partits que concorren, malgrat tenir ideologies contraposades en alguns casos, com el d'Andorra Sobirana, d'Eusebi Nomen, l'únic partit que vol parar les negociacions que Andorra manté amb la UE per entrar al mercat europeu.

Els altres partits que es presenten són Terceravia, amb el candidat Josep Pintat (que abans formava part de L'A); Progressistes SDP, amb el candidat Josep Roig; Units pel Progrés d'Andorra, amb Alfons Clavera; i Ciutadans Compromesos (CC), amb Carles Naudi (exliberal), que es presenta en la circumscripció territorial de la Massana.

En total 27.278 andorrans estan cridats a les urnes en els col·legis electorals de les set parròquies, de les 9 a les 19 hores d'aquest diumenge: la xifra ha crescut en 2.800 persones des dels comicis del 2015.

Dubtes als sondejos

Un sondeig sobre intenció de vot, fet per a ElNacional.cat per l'empresa Time Consultants publicat a principis d'aquesta setmana, dona a DA una lleugera victòria, per sobre del PS. Segons l'enquesta, en l'arc parlamentari de 28 escons, DA obtindria 7-11, el PS 7-9, L'A entre 5 i 7, Terceravia 1-3 i CC s'emportaria els 2 de la Massana; i la resta de les forces polítiques es quedarien fora del Consell General (parlament).

La UE al centre del debat

Les negociacions que el Principat manté fa anys amb la UE ha estat un dels temes candents de la campanya, en la qual totes les formacions han criticat la falta de transparència de DA durant l'última legislatura per explicar com afectarà al país la lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i serveis.

Un altre tema al centre del debat ha estat la possibilitat de despenalitzar l'avortament, una opció que DA descarta en considerar que podria posar en perill el model institucional del país, el coprincipat, amb dos caps d'Estat: el president de la República Francesa i l'arquebisbe de la Seu d'Urgell (Lleida).

Els candidats també porten als seus programes mesures per solucionar el problema de la falta d'habitatge, per garantir el sistema de pensions i el sanitari, promeses de pujar el sou mínim, i accions per reactivar l'economia sobretot pensant en el petit empresari.