El governant Demòcrates per Andorra (DA) perdrà la majoria absoluta al Consell General, el parlament andorrà, tot i que tornarà a guanyar les eleccions. Aquesta és la foto de l'escenari electoral a la recta final de la campanya per a les eleccions generals del diumenge 7 d'abril al Principat prinenc, segons els resultats de la segona onada de l'estudi electoral elaborat per Time Consultants per a ElNacional.cat. El sondeig es basa en 680 entrevistes i la mostra es va recollir entre el 7 i el 18 de març.

La formació de centredreta DA, el partit del cap de govern, Antoni Martí, obtindria entre 7 i 11 escons del Consell General; el Partit Socialdemocràta (PS), socialista, entre 7 i 9; Liberals d'Andorra (L'A), de 5 a 7; Terceravia, entre 1 i 3 i Ciutadans Compromesos, 2.

L'estimació de vot a partir de la intenció directa en l'enquesta és del 34,1% per a DA;  30,2% per al PS; el 16,2% per a L'A; 8,6 per a Terceravia-Unió Laurediana; 3,8 per a l'SDP (Socialdemòcrates i Progressistes), 2,9; per a Andorra Sobirana (AS), i 1,2% per a Units pel Progrés d'Andorra (UPA). L'estimació de vot a les principals forces d'oposició, socialistes i liberals, supera àmpliament la dels Demòcrates (46,4%), factor que podria incidir en un possible acord de govern.

El Consell General el formen 28 escons. La meitat es trien a les set circumscripcions parroquials del país (Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. I l'altre meitat mitjançant una llista nacional.

Segons l'enquesta, demòcrates i socialistes empatarien en escons en la votació de la circumscripció nacional, amb 5 llocs cadascun; els liberals obtindrien 3 i Terceravia, 1.

Quant a les circumscripcions parroquials, els resultats estan molt més disputats: DA té 2 escons segurs i podria guanyar 2 més; el PS té 2 assegurats, igual com els liberals, també amb una previsió de 2 com a màxim; Terceravia oscil·la entre 0 i 2 possibles i CC en té assegurats 2. 

Demòcrates per Andorra té assegurats 2 escons per Canillo; els socialistes altres 2 per Andorra la Vella i el liberals el mateix nombre per Escaldes-Engordany. També la llista de Ciutadans Compromesos assoliria 2 escons per La Massana. A Encamp i Ordino hi ha 4 escons en disputa entre DA i Acord (coalició de socialistes i liberals). També els 2 escons de Sant Julià de Lòria estan en disputa, entre Terceravia i Acord. 

A les eleccions del 2015, DA va obtenir en total 15 dels 28 escons de la Cambra; els liberals 8; Junts (coalició electoral que integraven el PS, Verds i IC) 3 i Socialdemocràcia i Progrés, 2 llocs. Ara, amb els resultats de l'enquesta de Time Consultants, DA podria perdre el control del Consell General tret que arribi a acords amb alguna de les altres forces.

Els candidats

El cap del govern, Antoni Martí no es presentarà de nou a la reelecció per la limitació legal de mandats a un màxim de dos complets. Al capdavant de la llista de DA l'ha rellevat el fins ara ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El seu principal rival és Pere López, del PS, mentre que els liberals estan encapçalats per Jordi Gallardo. L'exliberal Josep Pintat és l'aspirant de Terceravia; Eusebi Nomen lidera Andorra Sobirana, formació euroescèptica; l'SDP l'encapçala Josep Roig i UPA té com a candidat Alfons Clavera.

Previsió de participació

A les eleccions de diumenge estan convocats un total de 27.728 electors. A la pregunta de si pensen anar a votar, un 73,7% respon que ho farà, amb tota seguretat; un 11,3% declara que molt probablement sí; un 8,6 encara no ho sap o ho està pensant; un 2,6 respon que probablement no ho farà i un 3,7% afirma que segur que no. Aquest resultat continua fent preveure una participació superior a la dels comicis del 2015, que va ser del 65,2%. 

Enquesta de CRES

L'enquesta de Time Consultants és l'última que es pot publicar abans de les eleccions de diumenge i és posterior a l'enquesta oficials elaborada per CRES per a l'Institut d'Estudis Andorrans. CRES es limita a oferir els resultats d'intenció de vot només en circumscripció nacional, sense cap informació sobre els resultats per parròquies. Time Consultants sí que facilita estimació de vot a nivell nacional i de vot i escons a nivell parroquial.

INTENCIÓ DIRECTA DE VOT CRES TIME
Demòcrates per Andorra (DA + independents) 10,4% 17,9%
Partit Socialdemòcrata (PS) 7,6% 15,7%
Liberals d'Andorra (LA) 3,2% 6,3%
Terceravia + Unió Laurediana + independents 2,5% 3,0%
Progressistes SDP 1,2% 1,8%
Andorra Sobirana 0,8% 2,1%
Units pel Progrés d'Andorra (UPA) 0,1% 0,9%
Nul 0,2% 2,2%
Blanc 3,3% 3,7%
No ho sap / indecís 49,6% 25,5%
No contesta / Es reserva resposta 21,0% 20,8%

 

Fitxa tècnica:
  • Univers: Homes i dones de 18 anys i més de nacionalitat andorrana i residents al Principat d'Andorra
  • Tècnica: Entrevistes telefòniques CATI [assistides per ordinador] amb qüestionari semiestructurat de 10 minuts de duració mitjana
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes i mòbils.
  • Mostra: Un total de n=680 entrevistes, amb un marge d'error per al conjunt de la mostra d'e=+-3,8% en el supòsit més desfavorable de p=q=0,5 amb un interval de confiança de 95,5%
  • Dates del treball de camp: entre el 7 i el 18 de març del 2019