Iñaki Rivera Beiras, director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona, ha fet "una crida molt seriosa i urgent a una defensa global de la democràcia, clarament amenaçada en aquest moments", en referència directa a "les dificultats" del president Torra per formar el Govern, a "l'entorpiment de l'activitat normal del Parlament" i a la repressió de l'independentisme.

Rivera qualifica de "visions extremes" de la cultura de l'excepcionalitat penal" un seguit d'accions de l'Estat espanyol: "el recurs constant al sistema penal, a les accions policials, l'ocupació d'una jurisdicció única en detriment del jutge natural com és l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, la utilització de la presó preventiva contra líders socials".

De tot plegat "se'n ressent més el mateix sistema democràtic", que Rivera considera "seriosament en perill". El professor demana la mobilització de "la societat política, la societat civil, les corporacions professionals, els sindicats, les entitats socials i culturals i, per descomptat, del món acadèmic universitari, [...] més enllà de les legítimes opcions polítiques que cadascú pugui tenir".

L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB està integrat per professors, estudiants, llicenciats, postgraduats i professionals. Amb les seves activitats de recerca, de docència i d'observació de les institucions del sistema penal "treballen per la cultura dels drets humans, defensar els drets i llibertats de les persones i enfortir els principis i valors de l'estat democràtic de dret", diu la seva pàgina web.