La instal·lació, el gener passat, d'una màquina expenedora provisional a l'estació de Renfe de Ayerbe (Osca) ha mobilitzat a la plataforma catalanofòbica No Hablamos Catalán, que s'ha fet eco de suposades queixes d'usuaris davant de la circumstància que la màquina de venda de bitllets -que substitueix a la venda per taquilla- ha arribat amb rètols en castellà i català.

Ayerbe està situada a l'oest de la província d'Osca i allunyada, per tant, de la zona catalanòfona de la Franja. Encara així, crida l'atenció que la instal·lació d'aquesta màquina -provisional segons la mateixa Renfe- hagi disparat les alarmes d'entitats contràries a l'ús del català, que no han evitat l'ús d'expressions com a "imposició del català" o "corró catalanista".

Segons 'Heraldo de Aragón', tot indica que es tracta d'una màquina reutilitzada procedent d'una estació catalana, i s'indica que la interficie d'usuari i fins i tot un cartell enganxat a posteriori on s'informa que només es pot pagar amb targeta estan escrit igualment en castellà i català. Renfe ha indicat que tècnics de l'empresa treballen per eliminar el català de la màquina.

Per la seva part, i segons el mitjà citat, l'alcalde de la localitat, Antonio Biescas (PSOE), assegura que no ha rebut cap queixa sobre això i que, en tot cas, el problema és el tancament de la taquilla que obliga tots els viatgers a fer ús de la màquina, més allà de què a més d'en castellà també s'ofereixi en català.