Sis joves s'enfronten a cinc anys i mig de presó i multes de 10.000 euros per haver participat en una concentració de suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya durant el mateix 1-O a la Puerta del Sol de Madrid. La protesta, que va ser autoritzada pel Govern espanyol i va comptar amb la participació de 8.000 persones, va ser increpada per una altra mobilització -no autoritzada- de caire ultraunionista.

"Es van presentar a la manifestació i van començar a increpar. Va haver-hi moments de tensió", ha explicat a El Salto una de les persones que van participar a la concentració a favor del dret a decidir de Catalunya.

Els joves han sigut acusats de dos delictes de lesions greus amb agreujant d'odi i desordres públics. Mentre l'acusació particular demana per cadascun dels implicats cinc anys i mig de presó, la Fiscalia en demana dos i 13 mesos de multa a 10 euros diaris, que corresponen a 3.900 euros en total.

Les detencions es van produir un mes després dels fets. “El 2 de novembre es va presentar, inesperadament, la Brigada d'Informació a les sis del matí als domicilis familiars de sis joves que havíem estat identificats aquell dia i ens van portar a la comissaria de Moratalaz", relata el comunicat fet públic pel grup de detinguts, que compten tots entre 19 i 21 anys.

El passat dijous 29 de novembre el Jutjat va confirmar als joves la instrucció del cas per la via penal i els va demanar una fiança de 17.000 euros. Els joves han tornat a recordar que la seva manifestació estava autoritzada, a diferència de l'altra. A més han assegurat que, durant els moments de tensió viscuts aquell dia, la policia "va venir a fer-nos fora en lloc d'anar a per ells".

Des d'Òmnium s'han volgut solidaritzar amb els processats fent-se ressò de la notícia.