Diputats de JxSí, la CUP, CSQP i el diputat no adscrit Germà Gordó presentaran una demanda col·lectiva al Tribunal d'Estrasburg contra la suspensió del TC del ple de dilluns.

Els 76 diputats s'han posat d'acord per a presentar una demanda conjunta al Tribunal Europeu de Drets Humans, situat a Estrasburg, contra la suspensió cautelar del ple d'aquest dilluns per part del TC.

En el text es denuncia la vulneració dels drets a la llibertat d'expressió i a la participació política davant la prohibició de la sessió plenària.

La suspensió del TC

El ple del TC va acordar el passat dijous deixar en suspens de forma cautelar l'acord del Parlament que fixava per al dilluns 9 d'octubre la compareixença davant la Cambra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar els resultats i efectes del referèndum de l'1 d'octubre.

La suspensió es va produir a petició del PSC, que va presentar un recurs d'empara en el que defensa que l'acord que va prendre el Parlament el dimecres per fixar la compareixença del president vulnera els drets dels diputats de la Cambra catalana.

Després de Jové

L'operació contra el referèndum del 20-S s'ha portat també a la justícia europea. L'exsecretari general de la Vicepresidència i d'Economia, Josep Maria Jové, que era la mà dreta d'Oriol Junqueras, va denunciat ahir l'Estat a Estrasburg perquè considera que el seu arrest "no es va fer d'acord amb la llei".

Jové assegura en la seva denúncia que el seu arrest va ser "intimidatori més que basat en motius legals". D'altra banda, també considera que es van vulnerar tres articles de la Convenció Europea de Drets humans i altres tres dels protocols d'aquesta institució.