A mesura que l'1 d'octubre s'acosta, el Govern espanyol insinua els mecanismes de què disposa en cas que el referèndum no es produeixi i la Generalitat emprengui la declaració unilateral d'independència. L'eurodiputat Esteban González Pons ho ha manifestat en unes declaracions a Madrid, on ha assegurat que Mariano Rajoy té "tots els plans previstos per impedir un delicte de rebel·lió". Això arriba després que divendres el portaveu Íñigo Méndez de Vigo insinués el delicte de sedició per les "mobilitzacions tumultuàries" a Barcelona.

Segons l'article 472 del Codi Penal, "són reus de delicte de rebel·lió els qui s'alcin violentament i públicament per a qualsevol de les finalitats següents". El primer precepte constitutiu de rebel·lió seria "derogar, suspendre o modificar totalment o parcialment la Constitució". A més, el número cinc assenyala com a rebel·lió "declarar la independència d'una part del territori nacional", és a dir, la DUI, si aquesta anés acompanyada d'actes violents. Aquest indici podria explicar el desplegament d'efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la capital catalana i la pretensió de prendre el control dels Mossos.

"Cal esperar que estigui previst. Si el Govern espanyol hagués estat advertit del 23-F, Tejero no hagués arribat al Congrés. Però ara ho està", deia González Pons insinuant la culminació del full de ruta independentista –i una consegüent culpabilitat del president Carles Puigdemont. La qüestió és que aquest mai ha afirmat que la DUI fos una opció. I preguntat pel periodista Jordi Évole aquest diumenge a La Sexta, Puigdemont va afirmar que després de l'1-O potser "algú ho podria posar sobre la taula", tant entre els consellers, com al Parlament, però que arribat el cas, s'hauria d'estudiar. 

González Pons també ha afirmat que la Unió Europea estaria donant suport a l'executiu central, perquè cap estat membre acceptaria "que les seves constitucions fossin derrocades al carrer", és a dir, a través de manifestacions. "El repte català és el següent repte de la Unió. Allò que ens vam jugar amb el Brexit no estan disposats a perdre-ho amb un cop a la Constitució a Catalunya", ha dit al respecte. Això passa el mateix dia en què Rajoy viatja als EUA per veure's amb Donald Trump, abans d'un viatge dijous i divendres a una cimera europea a Estònia

Qui també s'ha tornat a posicionar a favor del president espanyol és el PSOE. La socialista Carmen Calvo ha ofert una roda de premsa a Ferraz, en què ha dit que el referèndum és "democràticament inacceptable, no cap a la nostra democràcia", ha reblat. Així i tot, ha advertit Rajoy que si pretenia prendre les competències de la Generalitat, havia de fer servir "altres mecanismes constitucionals", en al·lusió a l'article 155.