“Fins que no arribin a un acord per governar, que no mengin, que facin dejuni”. Aquesta és una proposta que han llançat les persones que participen en el Dejuni per la llibertat dels presos polítics i dels exiliats que es fa a Montserrat. Així ho van proclamar aquest dilluns durant l'inici de la seva acció de solidaritat i denúncia envers els presos polítics i exiliats catalans. Una situació que, segons ells, no es pot normalitzar.

Juntament amb els primers vuit dejunadors (set homes i una dona) que van iniciar el dejuni al santuari, l’acte públic d’obertura el va protagonitzar Jordi Pesarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada i pallasso, imputat per haver-se posat el seu nas vermell de pallasso en un escorcoll de la Guàrdia Civil a dependències de la Generalitat el 20 de setembre passat.

​A l'acte, Pesarrodona va defensar els efectes terapèutics del nas de pallasso davant situacions tenses. A més, va proposar que els diputats independentistes se'l posin a les sessions per arribar a un acord per la investidura. La quarantena de persones que van assistir a l’acte d’acompanyament als dejunadors van estar-hi d'acord. I fins i tot hi van afegir una altra reivindicació, que no deien de broma: que facin dejuni fins que no arribin a un acord de govern que permeti avançar cap a la República. Asseguren que és una acció que transmet pau i crida a dialogar, a parlar amb recolliment.

Encara que està sent investigat per un delicte d’odi i d’inducció a la sedició per la seva acció còmica davant les forces de seguretat de l’Estat. Pesarrodona assegura que un nas de pallasso té “una força poderosíssima” per desactivar tensions. Així, el va reivindicar com un element propi de “la revolució dels somriures” que continua sent la lluita popular i democràtica per la independència de Catalunya. I va constatar que, juntament amb el llaç groc, el nas vermell s’està obrint pas també en la lluita per defensar els drets humans i els drets polítics fonamentals.

Fins ara hi ha una trentena de persones inscrites, que faran relleus dejunant entre dos i set dies. El santuari de Montserrat continua acollint el Dejuni fins divendres 16 de març.