Passats dos quarts de deu del matí ha començat al convent del Caputxins de Sarrià la tancada i dejuni de membres del Govern i diputats de JxCat, ERC i la CUP en suport dels presos polítics en vaga de fam i en contra del Tribunal Constitucional. El pare Joan Botam ha donat la benvinguda als participants en la tancada, als qual ha agraït "el gest de dignitat enorme" que estan fent, i ha destacat la necessitat de tirar endavant sense l'ús de la força.

 

Més d'una vintena de membres del Goven i diputats participen en la tancada. Els primers en arribar han estat la consellera de la presidència Elsa Artadi, la consellera de Cultura, Laura Borràs, el conseller Damià Calvet i els diputats Toni Morral, Carles Riera (CUP), Francesc Ten, Gemma Geis i  Francesc de Dalmases. S'han afegit els portaveus de JxCat Eduard Pujol i Albert Batet, Anna Geli, Ruben Wagensberg (ERC), Marc Solsona, Sergi Sabrià (ERC), Irene Fornosa (ERC), Anna Tarres, Aurora Madaula, Lluís Font i Francesc Ten. L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas també s'ha sumat.

El diputat de JxCat, Toni Morral, ha explicat que la tancada era un acte de solidaritat amb els presos polítics i per donar a conèixer els motius de la vaga de fam. És tracta d'un gest simbòlic de solidaritat", ha afirmat el diputat que ha recordat que a la presó hi ha quatre presos que fan vaga de fam a porta tancada i "necessiten del màxim suport possible".

De la seva banda, la diputada d'ERC Irene Fornosa ha manifestat que el tancament i el dejuni tenen lloc per posar en evidència la situació que es viu a Catalunya i l'ús que està fent de la Constitució contra Catalunya. 

Els convocants denuncien que "la Constitució espanyola és una presó de llibertats" i que l'Estat espanyol "vulnera els drets de presos polítics i llibertats". Al seu parer, la Constitució "bloqueja l'exercici de drets fonamentals com el dret a l'autodeterminació", permet la repressió violenta d'expressions plenament democràtiques i la vulneració dels drets a la llibertat d’expressió i la representació política.

La tancada, oberta a tothom, es prolongarà durant 24 hores. Al llarg del dia se celebraran diverses conferències i debats en relació amb la justícia i la lluita no violenta. El primer debat, a càrrec de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg i el diputat de la CUP, Carles Riera, s'està celebrant a l'entrada del convent i porta per títol "De Xirinacs a l'1-O, la república que volem". 

Dejuni Caputxins Carles Riera Elsa Artadi Ruben Wagensberg - Marta Lasalas

Foto: Marta Lasalas

Marta Rovira i Carles Puigdemont

Està previst que al llarg del matí hi hagi connexions en directe primer amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ara es troba a l'exili a Suïssa, i després del president Carles Puigdemont, des de Waterloo.

També hi haurà xerrades de la consellera Laura Borràs i el filósof Xavier Antich, del pare Botam, de l'advocat Jaume Alonso Cuevillas, i a la tarda, de l’economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras.