Ciutadans (C’s) no sap com es podria veure alterat el pacte amb el PSOE, després que s’hagin conegut les dades reals del dèficit espanyol. Ho deia Luis Garicano, economista dels taronges, en una roda de premsa on presentava el seu equip econòmic al Congrés, tal com va avançar El Nacional fa una setmana. “Encara no he pogut parlar amb l’economista del PSOE, Jordi Sevilla, perquè les dades s’han conegut aquest matí a les 9h”. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha revelat avui que el dèficit real espanyol és del 5’24% del PIB, és a dir, un desviament de més de l’1% dels compromisos establerts amb la Unió Europea (UE).

Per tant, alguns supòsits del seu text podrien canviar, malgrat que altres no estiguin lligats a la situació econòmica, com ara el complement salarial, segons afirmava l'economista de la London School of Economics.

“Oportunitat perduda”

“Tenim el dèficit més elevat de tota la Unió Europea”, deia Garicano, advertint que Espanya segueix “incomplint” les obligacions amb la UE. “Aquest fet envia al món un senyal de manca de serietat important”. Per aquest motiu El seu número dos, Toni Roldán, ha explicat a aquests efectes que era “un mite” la responsabilitat econòmica que habitualment s’ha atribuït a l’equip de Mariano Rajoy. “El govern sabia que l’objectiu era incomplible, però va incomplir-lo de forma sistemàtica”, comentava.

Ara bé, els populars s’haurien desviat “1 punt percentual, d’11.000 milions, dient-li a la Comissió Europea que ho estaven fent bé, quan no era així”, segons Roldán. En conseqüència, titllen de “l’oportunitat més gran perduda de la història d’Espanya” la gestió de Rajoy. Per a Ciutadans, la devaluació de l’Euro i la caiguda del preu del petroli haurien propiciat una conjuntura econòmica favorable que el PP no hauria aprofitat.

Per la seva banda, Roldán afirma que deixen un forat “enorme” per al següent govern i que el PP “no ha fet res” per tal de potenciar el creixement econòmic. D’aquesta manera, comenta que “cal” un govern ja i “urgeix” el PP perquè “surti del seu castell”, en tant que les reformes que proposen passen pel Senat on el PP té la majoria absoluta. Per exemple, amb la Llei de Pressupostos, o el Pacte Nacional per l’Educació. “Diran que la culpa i la despesa ha estat deficient per culpa de les comunitats, però es donava diner del FLA al 0%, sense control”, afegeix Garicano.

Pactar “amb el diable”

El líder de l’equip econòmic de C’s ha afirmat que estarien disposats a seure “amb el diable” per assolir les reformes i impulsar un govern per a Espanya. Així i tot, Garicano assegura que “el diable” no passa per entrar al govern amb Podemos, per bé que s’hi podrien entendre per a altres qüestions. És a dir, que voldrien apropar-se a la resta de forces “constitucionalistes, europeistes i responsables”, com ha expressat. Ara bé, afegeix que abans preferirien noves eleccions que un executiu amb Podemos, com el seu líder, Albert Rivera, ja va dir ahir.

Les propostes de l’equip taronja passen per reformes en el mercat de treball, el pacte educatiu i “la punxada de la bombolla política”. Per bé que aquestes mesures són en la seva majoria estructurals de l’Estat, Garicano considera que amb la supressió de les diputacions podrien obtenir 7.000 milions d’euros a curt termini, dels 11.000 que en deu.