El defensor del poble espanyol, Francisco Fernández Marugán, ha reclamat al Govern que retiri els llaços dels edificis públics, alhora que es mostra "preocupat" per la "deterioració" de la convivència en aquesta comunitat autònoma i ha començat a donar tràmit a les queixes sobre aquest assumpte. Ja ho ha fet amb la d'un ciutadà particular i està estudiant la presentada per Ciutadans​ la setmana passada.

El defensor del poble ha fet pública una declaració institucional en la qual reclama als poders públics catalans que respectin el "principi de neutralitat ideològica" que ha de regir "qualsevol societat lliure, oberta, democràtica i tolerant". En aquest sentit, Fernández Marugán recorda que "el principi de neutralitat ideològica propi d'una societat pluralista és incompatible amb la presència als edificis públics de símbols d'una ideologia".

Agressions

El defensor es mostra especialment preocupat per la "deterioració de la convivència als espais públics de Catalunya" i condemna les agressions que van patir una ciutadana que retirava llaços grocs al parc de la Ciutadella i un treballador de Telemadrid en el transcurs d'una manifestació per protestar, precisament, per l'agressió de la citada dona. El defensor no fa cap referència als escamots que a les nits s'han dedicat a retirar els llaços grocs arreu del país.

Fernández Marugán considera molt important que la propera Junta de Seguretat Estat-Generalitat, que se celebra aquest dimecres, abordi la situació derivada de l'ús i retirada de símbols de contingut ideològic als espais públics.