El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo —l'equivalent al síndic de greuges en l'àmbit estatal—, ha afirmat aquest divendres que l'òrgan ha rebut queixes de ciutadans contra la llei d'amnistia al procés, que el Congrés va aprovar la setmana passada després del pacte entre el tàndem PSOE-Sumar i els partits independentistes i que ara s'està tramitant al Senat. Durant la presentació de l'informe anual corresponent al 2023, Gabilondo ha assegurat que no es pronunciarà en cap cas sobre la qüestió i que aquestes demandes ciutadanes queden en l'aire mentre la llei no s'aprovi definitivament, perquè, segons ha argumentat, no vol tenir "incidència política" durant la tramitació de la norma. Un criteri diferenciat de l'actuació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges, el sector conservador del qual ha promogut una resolució contrària a l'amnistia aquest dijous aprofitant que gaudeiz de majoria.

"Seria injust dir que alguns ciutadans ens escriuen per a esplaiar-se", ha comentat, detallant que els autors d'aquestes queixes expressen la seva "disconformitat social, política" o fins i tot "emocional" amb aquesta mesura de gràcia. "Uns argumenten més i altres menys, però tenen caire polític, que és molt respectable, però nosaltres no podem dirimir sobre posicions polítiques", ha apuntat. Amb tot, Gabilondo ha assegurat que la resposta no és un cop de porta, sinó que se'ls contesta amb una argumentació sobre per què l'òrgan no pot acceptar les demandes.

Gabilondo, catedràtic de filosofia i reconegut membre del PSOE, també ha esmentat que ha escoltat anuncis de persones que volen que el Defensor recorri l'amnistia davant el Tribunal Constitucional. Així ho han fet, per exemple, una associació anomenada Impuls Ciutadà i l'alcalde de Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, de Coalició Canària. En aquest sentit, Gabilondo ha incidit en el fet que la Defensoria "no pot ni ha de" pronunciar-se sobre una norma que encara no ha finalitzat la seva tramitació parlamentària, perquè "no pot ni ha d'intervenir ni interferir en els processos d'elaboració de les lleis".

Més de 35.000 queixes

El Defensor del Poble va rebre 35.603 queixes de la ciutadania en 2023, un 13,2% més que en 2022, moltes relatives al descuit en els serveis públics essencials, com la justícia, la Seguretat Social i la sanitat, i a la saturació de l'atenció ciutadana per part de les administracions. Ángel Gabilondo, ha lliurat aquest divendres a la presidenta del Congrés, Francina Armengol l'Informe anual de la institució relatiu a 2023. Els assumptes que van protagonitzar les queixes ciutadanes afectaven principalment l'administració de la justícia (el 12%), la Seguretat Social, interior, asil, educació i sanitat.

IMV ineficient, administracions col·lapsades, menors no acompanyats i bullying

A banda de l'amnistia, el Defensor del Poble ha alertat en l'informe que Canàries no pot assumir el solitari l'acollida de menors no acompanyats que arriben en pasteres i ha instat a compartir la tutela amb ONG, fundacions o entitats dedicades a la protecció del menor. En aquest sentit, també ha defensat una legislació que garanteixi "el camí de la solidaritat". "No prenguem aquest assumpte com a 'quin embolic que tenen a Canàries', no és un assumpte de Canàries, necessita implicació de tot el país i totes les administracions", ha subratllat. 

Gabilondo també ha alertat de la saturació dels serveis d'atenció ciutadana de les administracions públiques, la impossibilitat d'aconseguir cita prèvia i els anys d'espera que les persones han de patir per fer alguns tràmits. El Defensor insisteix en la necessitat de reforçar el personal dels registres civils i accelerar la seva completa digitalització amb un sistema informàtic únic. En aquest sentit, s'ha destacat el cas de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que ha rebut moltes queixes perquè no arriba amb eficiència a totes les persones que ho necessiten: "Es produeixen situacions no raonables i injustes". Finalment, Gabilondo ha alertat de l'augment els casos d'assetjament escolar i ha instat a revisar els protocols de prevenció. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!