La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha acusat el PP de "filibusterisme" al Senat per la seva intenció declarada aquest dimarts de plantejar conflicte de competències entre òrgans constitucionals al Congrés per la proposició de llei d'amnistia. "La seva única obsessió és impedir que s'apliqui l'amnistia i que els independentistes puguem continuar fent la nostra feina de manera normal, com fan en altres països els polítics", ha criticat en una entrevista d'aquest dimecres a RAC1. Per a Nogueras, l'amnistia no suposa cap conflicte constitucional, sinó que "més aviat sembla que la Cambra Territorial vol independitzar-se de l'estat de dret", i ha sostingut que el Senat ja ha presentat un calendari en què es marca el 16 de maig com a data límit per aplicar la llei. "A partir d'aquí, si ells volen continuar retorçant el Parlament, haurem d'estar pendents. Però per a nosaltres, la feina està feta, esperem que quedi en res i seguir", ha assegurat la líder juntaire a la Cambra baixa. 

El retorn de Puigdemont

En preguntar-li pel fet que la tornada del president a l'exili Carles Puigdemont i la seva possible concurrència a les eleccions catalanes del 12-M pugui quedar afectada, ha assegurat que no s'han “despertat avui pensant que això és un problema en cap cas. És un dia més dels que s'han patit, sobretot el mateix president Puigdemont, des de fa sis anys i mig”. El president a l'exili anunciarà si es presenta com a candidat a les eleccions en un acte dijous a la tarda a l'Ajuntament d'Elna, al Rosselló. En un missatge a X, l'eurodiputat va assegurar dilluns que van "anar a l'exili per les mateixes raons per les quals n'haurem de tornar". I va afegir: "El futur de la nostra nació i no pas el nostre destí personal ha inspirat totes les decisions preses".

Xoc institucional entre el Senat i el Congrés

La portaveu del PP al Senat, Alicia García, va anunciar aquest dimarts que la seva formació elevarà a la Mesa de la Cambra Alta, on tenen majoria absoluta, un escrit en què planteja un conflicte entre òrgans constitucionals al Congrés per la proposició de llei d'amnistia. Ho va avançar en la seva intervenció durant la sessió de control al Govern al Ple del Senat, després que l'informe dels lletrats del Senat parlés del plantejament d'un conflicte entre òrgans constitucionals com una de les possibles vies per paralitzar la tramitació de la proposició de llei d'amnistia.

El Senat pot plantejar aquest conflicte —regulat a l'article 73 de la llei del Tribunal Constitucional— si considera que un altre òrgan constitucional envaeix les seves atribucions. Un cop en té constància, té un mes per votar en ple la decisió i comunicar el conflicte a l'altre organisme, en aquest cas el Congrés, i demanar que retrocedeixi. Tal com indica el mateix tribunal, aquests conflictes es poden donar entre organismes com el govern, el Congrés, el Senat o el Consell General del Poder Judicial, entre d'altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!