Les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart demanaran al Tribunal Suprem que accepti el documental sobre el 20 de setembre com a prova. El documental, produït i dirigit per Jaume Roures, explica què va passar a la mobilització del 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia.

El documental demostra que els líders de l’ANC i Òmnium van intentar mitjançar amb la Guàrdia Civil durant els escorcolls a la Conselleria d’Economia.

Els advocats de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Marina Roig i Jordi Pina, volen fer servir aquestes imatges per demostrar que el 20 de setembre no hi va haver violència i que els Jordis van intentar negociar amb la policia. Els advocats ho van explicar a TV3 després de l'emissió.

Les imatges són clares. Els Jordis només van pujar als vehicles quan ja hi havien pujat mitjans de comunicació per aconseguir la millor foto o el millor vídeo de la reivindicació i, a més, ho van fer amb l'objectiu de demanar als milers de manifestants que marxessin a casa i així permetre que els agents de la Guàrdia Civil i la secretària judicial que escorcollaven la seu poguessin sortir sense problemes.

El documental de Jaume Roures també va triomfar a la xarxa; el hashtag #20STV3 va arribar a ser tendència mundial. La conversa al voltant del documental va generar més de 90.000 tuits, entre els quals de diverses personalitats polítiques catalanes.

Subtítols en castellà i anglès

Els lletrats dels presos polítics també van indicar que el documental se subtitularà al castellà i a l'anglès, i que la productora, Mediapro, s'està plantejant penjar-lo a Youtube.

Pina: "Intentem demostrar el caràcter festiu del 20-S"

Jordi Pina i Meritxell Roig han assegurat, en una entrevista a RAC1, que intenten demostrar "el caràcter festiu de la concentració davant la conselleria d'Economia". Tot i això, han admès que podria haver-hi problemes perquè s'acceptés el documental com a prova, ja que "no són imatges aïllades".

Si més no, Pina confia que les imatges "ajudin a demostrar tot allò que hem dit tantes vegades i la fiscalia no es volia creure". En la mateixa línia, ha denunciat que "als atestats que fan referència a l'1-O no hi ha ni una imatge de la violència policial. Els atestats diuen que hi va haver violència dels ciutadans cap als agents. Només hi ha fotos molt triades del que va passar".

La reacció de Jordi Cuixart

Jordi Cuixart ha enviat un missatge des de la presó de Soto del Real; ho ha fet després de l'emissió del documental. El president d'Òmnium explica que li han resumit el programa i assegura que té "ganes de veure aquest testimoni que desemmascara la injustícia". A més a més, Cuixart recorda que fa 8 mesos que estan empresonats per "exercir la manifestació pacífica i l'autodeterminació".