El Ministeri de Defensa espanyol ha decidit que les Forces Armades no participin en la pròxima edició del Saló de l’Ensenyament de Barcelona, que tindrà lloc el març del 2019, segons ha avançat avui el diari ABC citant fonts oficials del Ministeri.

La presència militar al Saló, contínua des del 2001 i que habitualment consta d’un estand on s’informa els estudiants amb la intenció de reclutar-los, ha estat sistemàticament qüestionada tant per l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona com per col·lectius antimilitaristes.

Sempre segons el mitjà citat, la decisió també afectaria l’Espai de l’Estudiant de Valls, on tampoc hi hauria presència militar; previsiblement, tampoc no hi hauria campanyes d’allistament en esdeveniments semblants a Girona i Lleida.

Així mateix, s’informa que el Ministeri de Defensa té previst que a Catalunya se celebri un seminari sobre la “contribució de les Forces Armades al desenvolupament de la investigació científica” que es faria fora de la capital catalana i que no tindria cap impacte respecte a les campanyes de reclutament de voluntaris per allistar-se a les Forces Armades.

Presència polèmica

La presència de militars en esdeveniments destinats a orientar els estudiants de batxillerat de cara a les seves eleccions per seguir estudiant ha estat qüestionada els darrers anys i ha donat lloc a accions de protesta. A més, tant el Parlament de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona s’hi han pronunciat en contra.

Enguany, membres de la campanya Desmilitaritzem l'Educació van protestar davant de l'estand de les Forces Armades per denunciar la presència de l'exèrcit en els espais educatius, de formació i de lleure.