Una simple “bretolada”, així han definit fonts del Ministeri de Defensa consultades per l’ACN a les amenaces proferides contra Carles Puigdemont i Pablo Iglesias des de dalt d’un tanc de l’Exèrcit espanyol.

Defensa, que ha començat a investigar els fets, ha assegurat que tant l’home que va proferir les amenaces, acompanyades del lema franquista "Arriba España", com el que ho va gravar són civils i no militars, i que en tot cas, va ser la “negligència” d’un oficial el que va permetre que els dos homes pugessin al tanc durant la jornada de portes obertes que va tenir lloc en una caserna de Saragossa en ocasió del dia de la Puríssima, el passat 8 de desembre.

Amb tot, a les imatges es veu clarament, no només com es profereixen i graven les amenaces, sinó que el tanc està en moviment, suposadament conduït per personal militar, i sota la mirada d’altres militars que assisteixen als fets tant des de dalt del tanc com des de terra. Cal recordar que està prohibit que els civils pugin als tancs, i que en aquesta ocasió no només es va posar el tanc en marxa, sinó que diversos militars en van ser testimonis sense impedir-ho. En tot cas, l'Exèrcit pot prendre mesures contra els militars que hi van participar, però no contra els civils.

Protesta de Puigdemont

A primera hora del matí, Puigdemont havia demanat a través d'un tuit escrit en anglès que s'obrís una investigació i que el govern espanyol es disculpés per uns fets que titlla "d'inacceptables a la Unió Europea".

I aquest dimecres al matí, la diputada del PDeCAT al Congrés de Diputats Míriam Nogueras ha dit que el seu partit demanarà la compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, perquè doni explicacions sobre els fets. "És impresentable que, sigui o no sigui militar, es pugui usar material d'aquesta manera, amb tanta falta de respecte", ha assenyalat Nogueras, que també ha reclamat que l'Estat demani disculpes tant a Puigdemont com a Iglesias.

Per la seva banda, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha afirmat des dels passadissos del Congrés que és "preocupant veure a un suposat civil descerebrat damunt d'un tanc de l'exèrcit de terra amenaçant" i ha comentat que es reserva la possibilitat "d'actuar contra algú que ens ha amenaçat". També ha demanat al Ministeri de Defensa que actuï en aquest cas i aclareixi als espanyols "a qui presta els tancs del nostre exèrcit".