El decret del Fons de la Generalitat que ha de servir per cobrir davant del Tribunal de Comptes els avals que es reclama a exalts càrrecs responsables de la política exterior de la Generalitat ha aparegut en ple mes d'agost al Butlletí Oficial de l'Estat. La publicació al BOE es produeix després que el 29 de juliol el Parlament va aprovar el decret i mentre el Tribunal de Comptes es manté a l'espera d'un informe de l'Advocacia de l'Estat sobre aquests avals, als quals s'han acollit 29 dels càrrecs encausats.

En Tribunal de Comptes reclama un total de 5,4 milions a 34 exalts càrrecs, entre els quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. El Tribunal els responsabilitza d'haver dedicat la política exterior del Govern a promoure el procés. 

 

El Govern va aprovar el 6 de juliol un Fons per avalar les fiances que el Tribunal els reclama i evitar així l'embargament dels seus béns mentre no hi hagi una sentència definitiva. Davant la impossibilitat d'aconseguir el suport d'alguna de les grans entitats financeres, en un primer moment ha estat l'Institut Català de Finances (ICF), que depèn de la Generalitat, qui s'ha encarregat de cobrir els avals, la qual cosa va provocar un tens debat dins d'aquest organisme.

Passa pilota a l'Advocacia de l'Estat

Finalment, 29 dels exalts càrrecs es van acollir al Fons del Govern. Això no obstant, la delegada instructora del cas, Esperanza García, va expressar els dubtes sobre la "suficiència i legalitat" del Fons, per la qual cosa va demanar un informe a l'Advocacia de l'Estat davant del Tribunal de Comptes.

De la seva banda, l'advocat de l'Estat davant d'aquest organisme, Rafael García Monteys, va considerar que podria incórrer en un conflicte d'interessos, atès que en el seu moment va decidir retirar-se del cas i no presentar denúncia, per la qual cosa a començament d'agost va elevar el tema a l'Advocada General de l'Estat, Consuelo Castro.

Aval unànime del Consell de Garanties

Mentre el Tribunal de Comptes passava la pilota a l'advocat de l'Estat i aquest a l'Advocada General de l'Estat, el decret va continuar el seu recorregut al Parlament. El 29 de juliol el Consell de Garanties Estatutàries va avalar per unanimitat el Fons Complementari de Riscos, després que PSC, Cs i PP havien demanat un informe. El mateix dia el Parlament el va aprovar amb només 19 vots en contra de Vox, Cs i PP, l'abstenció de PSC i Comuns, i el vot a favor d'ERC, Junts i CUP.

El 3 d'agost el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar la convalidació del decret aprovada al Parlament, i dues setmanes més tard ha estat el BOE qui ha segellat el procediment administratiu del Decret dels Fons. En ple mes d'agost l'aprovació ha passat desapercebuda. Només David Portabella, delegat a Madrid de El PuntAvui ha recollit la notícia.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, després de l'aprovació del Decret del Fons Complementari de Risc al Parlament el 29 de juliol / Sergi Alcàzar