El decret que avui ha aprovat el Govern en una reunió extraordinària per respondre a la sentència del TSJC que imposa un 25% de català a les aules ha estat una exigència de Junts a ERC. El decret ha inclòs, com ha reclamat aquesta formació, la "inaplicació" de percentatges sobre l´ús de la llengua​ i la responsabilitat última davant dels tribunals del departament d'Educació i el seu conseller sobre els projectes lingüístics de les escoles catalanes. Això no obstant, la concreció de l'acord tampoc no ha estat senzilla dins de Junts.

L'executiva del partit, que encapçala Jordi Sànchez, ha viscut un intens debat aquest matí, quan tot just faltaven hores perquè s'aprovés el decret a la reunió extraordinària del Consell Executiu de la Generalitat. La raó han estat les reticències expressades per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per considerar que el decret no recollia qüestions tècniques que podrien provocar crítiques per part de les entitats en defensa de la llengua. Els recels de Borràs han provocat sorpresa entre els presents atès que la major part de l'executiva acudia a la reunió convençuda que l'acord sobre el text estava més que tancat.

Amb tot, el debat ha estat llarg i en alguns moments intens, no exempt de tensió, fins a ocupar les dues hores de reunió. De fet, ha estat la reunió del Consell Executiu convocada per al migdia el que ha acabat imposant un final a la discussió, fins al punt que, segons fonts dels assistents, Borràs hauria arribat a apuntar la possibilitat que els consellers de Junts no acudissin a la reunió del Govern si no estava clar el contingut del decret.

Finalment, però, les diferències no han anat a més i el decret s'ha aprovat al Consell Executiu reunit al Palau de la Generalitat. No obstant, el Govern encara hi ha hagut d'introduir un canvi de darrer moment in voce, a la disposició addicional primera sobre els terminis de què disposaran les escoles en cas que sigui necessari introduir algun canvi en els projectes del centre abans de rebre el vistiplau del departament d'Educació. S'ha especificat que haurà de ser "el més breu possible" dins dels primers sis mesos del curs.

Aquesta setmana és la darrera de l'actual direcció de Junts encapçalada per Sànchez. Dissabte, el congrés del partit que està previst que se celebri a Argelers haurà de ratificar l'acord a què han arribat Borràs i el conseller Jordi Turull per pactar una direcció de consens que encapçalaran com a presidenta i secretari general, respectivament. Amb tot, la reunió d'aquest dilluns no serà l'última de la l'executiva de Sànchez que encara haurà de celebrar una nova trobada per acabar de tancar qüestions relatives a aquest congrés i al que se celebrarà un mes més tard a la Farga de l'Hospitalet on s'abordaran les ponències política i organitzativa.