El reial decret llei aprovat pel govern espanyol amb 54 noves mesures complementàries a les ja aprovades per mitigar l'impacte econòmic i social de la Covid-19, com la suspensió de desnonaments sis mesos, la pròrroga de contractes de lloguer i ajuts, l'ampliació a tres mesos de la moratòria hipotecària, l'ajornament de quotes per a autònoms i pimes, un subsidi de 431 euros per a temporals aturats o un altre per a empleades de la llar, entrarà en vigor aquest dijous.

Les esmentades mesures estaran en vigor fins i tot un mes després de l'acabament de l'estat d'alarma, tret del cas d'aquelles mesures per a les quals s'estableix una durada pròpia.

La norma, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), preveu la pròrroga d'un mes després de l'estat d'alarma de totes les mesures ja implementades per mitigar l'impacte de la Covid-19 i constitueix el reforç de l'"escut social" previst pel govern espanyol per pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia en treballadors, autònoms i famílies.

Les noves mesures se sumen a les implementades pel govern espanyol, amb un primer paquet amb ajornament de tributs i ajuts a turisme, entre altres, que va mobilitzar 18.225 milions, i el segon que preveu fins a 200.000 milions mobilitzats mitjançant avals públics, la moratòria hipotecària i altres iniciatives.

A més, s'aplicaran enmig de la paralització de les activitats no essencials aprovada mitjançant un permís retribuït recuperable diumenge passat, fins dijous vinent, 9 d'abril, amb la finalitat de reduir la mobilitat i evitar més contagis, enmig de l'estat d'alarma decretat fins a l'11 d'abril.

Suspensió de desnonaments i ajuts al lloguer

En habitatge, veu la llum un paquet de mesures en matèria de lloguer que beneficiaran 500.000 famílies vulnerables. En concret, aprova la suspensió de llançaments sense alternativa habitacional durant sis mesos des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma i la renovació automàtica dels contractes de lloguer que vencin en els tres mesos següents, amb una pròrroga de sis mesos per evitar pujades abusives.

També fixa una moratòria automàtica en el pagament de la renda per a aquells llogaters en situació de vulnerabilitat en els casos en què el propietari sigui una gran tenidor d'habitatge (posseïdor de més de deu immobles), tant públic com privat, incloent-hi el Fons Social d'Habitatge de les entitats financeres.

L'esmentada moratòria es prolongarà mentre duri l'estat d'alarma o persisteixi la vulnerabilitat, amb un màxim de quatre mesos i, una vegada superada la situació, el llogater tornarà el deute en un període no superior a tres anys, sense que se li puguin aplicar penalitzacions ni interessos.

Si el llogater no és una gran tenidor d'immobles, com succeeix en el 85% de casos, s'aprova una moratòria perquè llogaters vulnerables puguin sol·licitar ajornament en el pagament de la seva renda, que haurà de decidir el propietari en set dies.

En el cas que no hi hagi acord, es disposarà d'un microcrèdit per a col·lectius vulnerables que donarà l'Estat a tipus d'interès zero, per import de fins a sis mensualitats, a tornar en sis anys ampliables a deu.

Per als que continuïn amb dificultats després de la crisi, l'Estat pagarà el deute de lloguer amb una línia d'ajuts públics per import de 700 milions d'euros que preveuen ajuts de fins a 900 euros al mes i 200 euros en subministraments.

Moratòria hipotecària i subministraments

Paral·lelament, amplia a tres mesos la moratòria en el pagament de la hipoteca per a aquelles persones que hagin perdut la feina o hagin vist reduïts els seus ingressos com a conseqüència del coronavirus, davant el mes previst fins ara, i ha estès la mesura a tota mena de préstecs.

Al seu torn, estableix la possibilitat d'una moratòria en els crèdits i préstecs no hipotecaris a persones vulnerables, incloent-hi els crèdits al consum, mentre habilita les corporacions locals perquè utilitzin el superàvit d'exercicis anteriors per adoptar mesures de suport en habitatge.

Igualment, mentre estigui en vigor l'estat d'alarma, no podrà tallar-se el subministrament energètic de cap tipus, ni l'aigua a l'habitatge habitual, tret que sigui per motius lligats a la seguretat de subministrament, segons la norma, que amplia també el bo social, reforçant-lo amb una moratòria en el pagament de subministraments per a autònoms i pimes i la possibilitat d'adaptar els seus contractes a les seves noves realitats de consum, sense penalització.

En el cas dels viatges combinats, els usuaris podran sol·licitar el reemborsament o rebre un bo bescanviable en un any.

Moratòria de quotes a pimes i autònoms

Una altra de les mesures aprovades més reclamades és la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social durant sis mesos dels autònoms i empreses, per a la qual disposaran de deu dies naturals per sol·licitar la mesura, que ve acompanyada d'un ajornament del pagament de deutes fins al 30 de juny del 2020 i una moratòria de les quotes pels dies treballats de març sense interessos.

Igualment, s'estableix un subsidi de 439 euros d'atur excepcional, d'un mes de durada ampliable, sense requisit de carència, per a treballadors temporals que no tinguin la cotització necessària per accedir a una altra prestació o subsidi.

El decret recull també l'extensió, de manera excepcional, de la prestació per incapacitat temporal (IT) a aquells treballadors per compte d'altri o per compte propi obligats a desplaçar-se de localitat i amb obligació de prestar serveis essencials que no puguin fer-ho a causa del confinament de la població.

Mesures socials: subsidi a temporals i empleades de la llar 

A més, es crea un subsidi d'atur temporal per a les empleades de la llar que poden sol·licitar si es queden a l'atur o si veuen reduïdes les seves hores de feina, i que són compatibles amb el manteniment d'una part de l'activitat laboral.

L'import d'aquesta prestació, que té caràcter retroactiu si la causa és l'actual crisi sanitària, serà l'equivalent a un 70% de la base reguladora de l'empleada.

Amb el decret s'amplien els supòsits en els quals es poden rescatar les aportacions realitzades a plans de pensions, de manera que hi podran recórrer les persones que estiguin immerses en un expedient de regulació temporal d'ocupació i els autònoms que hagin cessat la seva activitat.

Telecomunicacions i indústria

 

En l'àmbit del sector de telecomunicacions, la norma matisa que la suspensió de la portabilitat només afecta aquelles operacions en les quals hi hagi necessitat dels usuaris de desplaçar-se físicament a botigues o en què es realitzin intervencions físiques en el seu domicili, excepte en casos de força major.

A més, s'estableix que als usuaris no se'ls puguin incrementar les tarifes durant el temps en què no puguin sol·licitar un canvi de companyia. D'altra banda, es modifica el règim de garanties per agilitar i facilitar la gestió d'ajuts del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, amb facilitats per al refinançament, i s'habilita l'ICEX per tornar a les empreses les despeses incorregudes en fires organitzades per l'organisme que han hagut de ser cancel·lades.

Amb caràcter excepcional, s'aproven ajuts per import de 15 milions d'euros per compensar una part dels costos dels prestadors del servei de comunicació audiovisual de televisió digital terrestre d'àmbit estatal.