Més de 400 periodistes d’arreu del món han signat una declaració internacional en defensa del fundador de Wikileaks Julian Assange, que des de l’abril passat es troba en una presó d’alta seguretat a Londres, després d’haver passat gairebé set anys reclòs a l’ambaixada de l’Equador a la capital britànica.

Assange es troba a l’espera del judici on s’ha de decidir la seva extracció als Estats Units, on està acusat de conspiració per haver filtrat milers de documents militars a través de la plataforma Wikileaks. S’enfronta a una pena que podria superar els 170 anys de presó.

La declaració internacional, impulsada per editors, directors i periodistes d’investigació d’arreu del món denuncia que les accions legals en marxa contra Assange creeen un precedent extremadament perillós contra la llibertat d’expressió i els mitjans de comunicació. “No volem romandre en silenci en aquest moment”, afirmen els impulsors de la declaració, que animen els professionals de la informació a adherir-se al document.

Llibertat de premsa

Els signants alerten que si el govern dels EUA poden processar Assange s’obrirà el camí perquè els governs portin a judici periodistes arreu del món “cosa que crearia un perillós precedent per la llibertat de premsa  a nivell mundial. En una democràcia, afirmen “s’han de poder revelar crims de guerra i casos de tortura i abús sense haver d’anar a la presó”.

En aquest sentit, recorden com el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides va dictaminar que Assange va demanar la seva llibertat en considerat que havia estat detingut i privar de llibertat de forma arbitrària.

La publicació del manifest té lloc dies després que una seixantena de metges advertissin que Julian Assange podria morir a la presó si no rep atenció mèdica urgent.