La Declaració de Roma que prepara la UE per commemorar el 60è aniversari de la constitució de la Comunitat Econòmica Europea el proper 25 de març, inclourà una referència al "compliment de la llei i el respecte a l'Estat de Dret" com un dels valors sobre els quals s'assenta la UE, ha confirmat aquest divendres el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis.

Els líders europeus es donaran cita el proper 25 de març per commemorar el 60è aniversari de la firma del Tractat de Roma i preparen una declaració que pretén llançar una sèrie de missatges i propostes sobre cap a on ha de dirigir-se el projecte europeu en els propers anys.

En aquest text, ha explicat Dastis, la UE també reafirmarà els valors i principis sobre els quals s'assenta Europa i un d'aquests valors fonamentals és "el respecte a la democràcia i l'Estat de Dret", ja que la comunitat europea és una "comunitat de dret".

"No tinc cap dubte que posats a reafirmar els valors de la UE, el compliment de la llei i el respecte a l'Estat de Dret formarà part d'aquesta declaració", ha assegurat Dastis en la roda de premsa conjunta que ha ofert al costat del seu col·lega mexicà, Luis Videgaray.

Missatge a Joan Tardà

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar dimecres passat aquesta referència a l'obligació de complir la llei en la Declaració de Roma, en una resposta al diputat d'ERC Joan Tardà, partidari de procedir a una declaració unilateral d'independència de Catalunya, la qual cosa no té cabuda a la Constitució espanyola.