Els policies investigats per l'1-O que han declarat avui al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona contradiuen el que hi havia fins ara sobre taula. El que havia sobre la taula tant d'aquest jutjat com el que van dir els seus superiors Diego Pérez de los Cobos i José Antonio Nieto era que no hi havia ordre de càrrega. 

Els quatre inspectors en cap que han declarat avui han dit que sí que van rebre l'ordre en un moment concret per part dels seus superiors. Han dit davant el jutge que va ser el comissari en cap de la unitat d'antiavalots, al qual anomenaven amb el nom en clau "Marte", que els va ordenar actuar als punts de votació a les 8.00 hores del matí.

Els quatre inspectors, que han respost només a les preguntes del jutge, del fiscal, de l'Advocacia de l'Estat i dels seus lletrats, han explicat que un o dos dies abans de l'1-0 hi va haver un "briefing" en què es va explicar que rebrien l'ordre d'actuar si no ho feien els Mossos d'Esquadra, un cop obrissin els centres.

Els advocats de les acusacions populars, que entre d'altres exerceixen l'Ajuntament de Barcelona i l'associació prodrets civils Irídia, creuen que el comissari al qual els policies es refereixen com a "Marte" és el cap de la Unitat d'Intervenció Policial, José Miguel Ruiz Iguzquiza. Aquest mateix responsable va donar l'ordre de retirada, que corresponia a l'hora d'anar a dinar.

Tots han manifestat que l'ordre que rebien era d'actuar amb proporcionalitat, congruència, segons les necessitats i amb l'ús de la força progressiva i que aquestes van ser les ordres que van donar als seus inferiors jeràrquics.

En total hi ha vuit caps de grup, dels quals avui n'han declarat quatre, i 50 agents investigats que han declarat o declararan al jutjat 7 de Barcelona per les càrregues durant la votació de l'1-O a col·legis de la zona de Barcelona.

Imatges desaparegudes

De les declaracions d'avui també se n'extreu que no totes les imatges que hi ha dels fets estan en custòdia judicial. 

Existeixen imatges de tot l'operatiu judicial que la policia no ha lliurat del tot i que s'han demanat. Un fet que els advocats qualifiquen de "molt greu".