La declaració d'independència del passat 27 d'octubre no tenia efectes jurídics. Aquest no només ha estat el principal argument de la defensa dels membres sobiranistes de la Mesa del Parlament acusats de rebel·lió i sedició, sinó que també constava així en l'acta de la Mesa d'aquella sessió. El document, al qual ha tingut accés La Vanguardia, assenyala que "la secretària primera (Anna Simó) demana que consti en acta que les propostes de resolució no tenen efectes jurídics". 

A més a més, Simó també  va confirmar que només era objecte de votació i aprovació la part dispositiva de les propostes de resolució. La declaració d'independència signada el 10 d'octubre -després de ser suspesa pel mateix president Carles Puigdemont- no estava en la part dispositiva, sinó en en el preàmbul, i per tant no va ser votada com a tal.

Segons recull l'acta d'aquella reunió de la Mesa, que consta en la causa per rebel·lió del Tribunal Suprem, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, va fer constar que la praxis parlamentària habitual en el cas de propostes de resolució és que "els preàmbuls no siguin objecte de votació ni s'incorporin en el text de les resolucions que són aprovades". 

acta mesa parlament declaracio independencia - la vanguardia

Les fonts jurídiques consultades per La Vanguardia assenyalen que la tesi d'Anna Simó va ser compartida pels sis membres de la Mesa que van declarar la setmana passada davant del Tribunal Suprem. Van assegurar que la Mesa només va acceptar que es votés la part declarativa, i que per tant no tenia cap efecte jurídic.

El vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), el secretari segon, David Pérez (PSC), i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), van votar contra l'admissió a tràmit de les propostes de resolució de Junts pel Sí i la CUP.