Després que la setmana passada el Govern entrés en el registre del Parlament els resultats de l'1-O, la Mesa n'ha "pres nota". En la seva reunió extraordinària d'aquest dimarts, a hores de la compareixença del president Carles Puigdemont davant del ple, el màxim òrgan de la cambra ha acordat amb els vots de JxSí i CSQP informar sobre les xifres del referèndum. Només s'hi han oposat José María Espejo-Saavedra (Ciutadans) i David Pérez (PSC).

Els resultats van ser entrats al registre del Parlament pel Govern, i no per la Sindicatura Electoral, desarticulada després de les multes imposades als seus membres. El document anava signat pel vicepresident Oriol Junqueras, el portaveu i conseller de la Presidència Jordi Turull i el conseller d’Exteriors Raül Romeva.

Fonts parlamentàries expliquen que es tracta d'un acord del qual no se'n deriva cap tipus de tramitació. Els membres de la Mesa de Ciutadans i PSC, però, han fet constar que ni tan sols se n'hauria de prendre nota, perquè té a veure amb una llei suspesa pel Tribunal Constitucional, una posició que ha compartit el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona. Segons les mateixes fonts, el secretari general de la cambra, Xavier Muro, no hi ha posat cap impediment, "perquè no és cap tramitació".

Els socialistes han presentat una petició reconsideració. Fonts de JxSí repliquen que no es pot reconsiderar res, perquè argumenten que les reconsideracions són per a acords d’admissió a tràmit.

 

El secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet (CSQP), no s'hi ha oposat, sempre que d'aquest acord de la Mesa no se'n derivi una declaració d'independència, com la que vol aprovar la majoria independentista en el ple d'aquest dimarts. Si només és una constatació dels resultats de l'1-O, Nuet no hi veu cap problema.

PP registra escrit

Després de la reunió de la Mesa, el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha registrat un escrit pel qual demana que aquest òrgan també prengui nota de l’acord de la Junta Electoral Central del dimecres 4 d’octubre, que va dir que "no va tenir lloc a Catalunya cap procés que pugui ser considerat com a referèndum”.