La declaració de l'expresident Artur Mas davant el Tribunal de Comptes, a la qual ha tingut accés TV3, mostra com després d'asseure's davant la jutge comença a preguntar Societat Civil Catalana, el demandant, que s'interessa sobre si els tres milions d'euros gastats en ordinadors eren per a la consulta 9-N. Mas defensa que eren per modernitzar l'escola.

"Vostè adquireix d'alguna manera o utilitza durant set o vuit anys uns ordinadors que tenen un ús determinat, que és en el sistema educatiu, i els utilitza puntualment per dos dies. Com posarà vostè al contracte que els compra, els adquireix o que els utilitzarà aquests dos dies, sobre aquests set o vuit anys?", diu Mas.

L'expresident s'està una hora llarga a la sala de vistes, i és llavors que intervé el fiscal. Aquest pregunta per què no es van aturar els contractes públics quan el Constitucional ja havia prohibit el 9N:

Mas: "La majoria dels contractes, si no tots, ja estaven formalitzats..."

Fiscal: "Sí, encara que estiguin formalitzats, es pot paralitzar l'execució dels contractes..."

Mas: "Amb un cost per a l'administració..."

Fiscal: "Sí, amb un cost per a l'administració..."

Mas: "És clar"

Fiscal "... però el cost hauria estat menor"

Mas insisteix que tots els contractes tenien cobertura legal. I, com va dir en la seva declaració al TSJ, s'havia de poder fer la consulta. "En l'Estatut d'autonomia de Catalunya, les facultats de participació estan àmpliament reconegudes a les institucions catalanes", assegura.