El PP ha rebut la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'acudir a la Comissió general d'autonomies del Senat de dijous vinent com un inesperat regal. Només presidents autonòmics del PP i el president de la Generalitat han respost positivament a la convocatòria. En aquest context, els populars han esgrimit immediatament l'anunci d'Aragonès per carregar contra el govern en funcions de Pedro Sánchez i contra els presidents autonòmics del PSOE, Emiliano García Page (Castella-La Manxa), María Chivite (Navarra) i Adrián Barbón (Astúries), que han anunciat que no hi acudiran, així com contra el lehendakari basc, Iñigo Urkullu. "Sembla que aquest cop el president de la Generalitat de Catalunya respecta el Senat més que el Govern d'Espanya", ha retret el portaveu del PP a la Comissió general de comunitats autònomes, Antonio Silván.

La Comissió es reunirà dijous a les 11 del matí amb l'objectiu que tots els presidents autonòmics es pronunciïn sobre una possible llei d'amnistia en plena negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. La convocatòria s'ha fet a proposta del PP, que compta amb la majoria absoluta a la cambra baixa, i tant els presidents socialistes com el el lehendakari basc van anunciar que no hi acudirien. Urkullu va atribuir la reunió a una campanya d'interès partidari del PP. Igualment, el govern en funcions de Pedro Sánchez ha anunciat que no hi participarà. Pel que fa el president canari, Fernando Clavijo, de Coalició Canària, hi enviarà el seu vicepresident, segons mitjans d'aquella comunitat. En aquest context, l'anunci que Aragonès confirmant la seva assistència ha provocat sorpresa a totes les parts.

Presidents del PP

En ser interrogada al respecte, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha aprofitat per carregar contra el PSOE i ha advertit que si el govern de Sánchez no és present al debat representarà un "nou exercici" de menysteniment institucional i una anomalia democràtica, després que "una grandíssima majoria de les comunitats autònomes", en referència als representants del PP, Catalunya i Canàries que han confirmat la seva assistència.

Gamarra ha carregat contra els tres presidents del PSOE acusant-los de "submissió" a Pedro Sánchez. "Només poden estar en silenci", ha retret a més d'acusar-los de ser incapaços de defensar la igualtat davant la llei o un finançament igual per a tots. Igualment ha aprofitat per criticar l'absència d'Urkullu del qual ha dit que hauria d'assistir, igual com ho farà Aragonès.

La decisió del president de la Generalitat d'acudir a la cita s'ha conegut aquest dimarts. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que Aragonès hi anirà per defensar davant dels presidents autonòmics "els grans consensos de país com són l'amnistia i l'autodeterminació". "Sobre Catalunya parla el president de Catalunya i ningú defensarà millor l'amnistia que el president de la Generalitat", ha assegurat Plaja.