El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acudirà aquest dijous al Senat per intervenir a la Comissió General de les Comunitats Autònomes. La convocatòria, impulsada pel PP, té com a objectiu que els presidents autonòmics es pronunciïn sobre una possible llei d'amnistia. Els presidents socialistes i el lehendakari, Iñigo Urkullu, ja han anunciat que no hi acudiran. A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha argumentat que "sobre Catalunya parla el president de Catalunya i ningú defensarà millor l'amnistia que el president de la Generalitat".

La intenció del PP és forçar que els barons regionals es mullin sobre l’exoneració d’independentistes a la cambra alta abans de la investidura de Pedro Sánchez. Els presidents no estan obligats a assistir-hi, poden delegar la presència en un conseller del seu govern o senzillament no anar-hi. Urkullu ha argumentat que no hi assistiran per considerar que es tracta d'una "campanya d'interès partidari" del PP.

 

Grans consensos

Per contra, la portaveu del Govern ha explicat que Aragonès hi anirà per defensar davant dels presidents autonòmics "els grans consensos de país com són l'amnistia i l'autodeterminació". Malgrat que se li ha demanat aclariments, no ha concretat quina serà la proposta que defensarà davant la resta de responsables autonòmics presents. La portaveu també ha evitat pronunciar-se sobre la decisió dels presidents socialistes i d'Urkullu de no acudir a la convocatòria.

Plaja s'ha limitat a argumentar un cop i un altre que el Govern "no deixarà mai cap espai buit on pugui parlar de qüestions fonamentals com la fi de la repressió i l'amnistia, i no deixarà en mans del PP un debat sobre l'amnistia quan ells han estat un dels principals promotors de la repressió política contra independentisme". La portaveu ha subratllat que el president ha defensat el posicionament del Govern al Parlament i ho farà també al Senat "davant la dreta reaccionària que només pensa en Catalunya, només se la posa a la boca, per generar crispació".

Palestina

El Govern, que ha insistit en la preocupació per la situació a Gaza, ha aprovat a la reunió d'aquest dimarts una subvenció directa de 800.000 euros a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient "per donar resposta a la situació d'emergència humanitària a Gaza".

En ser interrogada sobre si el Govern, igual com fa Sumar, reclama el reconeixement de l'estat de Palestina, la portaveu ha explicat que el "Govern és partidari de la solució dels dos estats, que està avalada per les nacions unides i implicaria evidentment un reconeixement de l'estat palestí". Plaja ha subratllat que l'urgent és aturar l'esclat de violència, per la qual cosa, la Generalitat apel·la a la mediació i el dret internacional.