La diputada del PP català i vicesecretària general d'Estudis i Programes dels populars, Andrea Levy, ha presentat aquest dijous un llistat de "pràctiques poc democràtiques" que, segons considera, el Govern porta perpetuant durant 20 mesos.

En aquest llistat, la diputada ha acusat el Govern d'incomplir la legalitat, exemplificada en els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries o la Comissió de Venècia, i de cometre "atacs a la dissidència". Els populars consideren que el Govern no va respectar els resultats de les eleccions del 27-S i ha recordat que la celebració del referèndum no formava part del full de ruta de Junts pel Sí. 

"Ens van dir que en 18 mesos tindríem la independència. Mentien aleshores, o menteixen ara?", s'ha preguntat. La diputada ha estat especialment dura a l'hora de referir-se al referèndum unilateral i a la manca de transparència sobre els detalls de la convocatòria. 

"En política és molt important tenir voluntat, que vostès la tenen, però no és menys important tenir ètica de la responsabilitat i mesura". En aquest marc, Levy ha estès la mà al Govern i ha reiterat la petició dels populars per tal que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegui en el Congrés dels Diputats. "Si volen una solució, deixin de banda el xantatge", ha conclòs.

"Falta de democràcia" de l'Estat

En el seu torn de rèplica, el conseller de Transparència, Raül Romeva, ha assegurat que Espanya té un problema a Catalunya i que aquest és precisament la democràcia. Així, el conseller ha exposat els seus arguments pels què considera que l'Estat té una democràcia "molt millorable". 

Com a exemples d'això, Romeva ha apel·lat a les querelles i casos judicials oberts contra membres independentistes i la manca de llibertat d'expressió. "Les úniques amenaces a la democràcia venen dels dèbils d'arguments, les estructures de l'Estat en les què hi tenen el Govern", ha etzibat el conseller.

"Parlem de democràcia. En tenim tantes ganes, que l'1 d'octubre farem un referèndum perquè tothom s'expliqui", ha conclòs.