Els grups del Partit Popular Europeu (PPE) i Socialistes i Demòcrates (S&D) han "bloquejat" un debat sobre Catalunya per a la propera setmana a l'Eurocambra, després de la consulta independentista de l'1-O, que havien sol·licitat ERC i ICV, a través dels Verds, amb el suport de Podemos, IU i Bildu, a través de l'Esquerra Unitària Europea.

"El va proposar ERC a través dels Verds, amb el suport de l'Esquerra Unitària Europea, però s'ha bloquejat pel rebuig dels dos grups majoritaris, el PPE i els socialistes", han explicat fonts parlamentàries. Els liberals (ALDE), on són PDeCAT, el PNB, UPyD i Cs, s'han abstingut, han precisat les esmentades fonts.

La proposta de debat ha quedat "bloquejada" així pel rebuig dels dos grups majoritaris en la reunió de la Conferència de Presidents, la taula de l'Eurocambra que reuneix els líders dels grups i al president, Antonio Tajani, celebrada aquest dijous per abordar l'agenda del ple.

González Pons ho celebra

"S'ha impedit un nou intent de legitimar amb un debat públic al Parlament Europeu una iniciativa il·legal i anés del marc legal europeu com és el referèndum convocat per a diumenge", ha celebrat el vicepresident primer del PPE, Esteban González Pons, que ha participat en la reunió de la Conferència de Presidents.

Pons ha defensat que "el Govern espanyol està respectant els principis de l'estat de dret i, per tant, rep un total suport sobre això de les institucions europees", que han deixat clar que "l'ordenació jurídica d'un Estat membre ha de ser respectada i que si una part d'un Estat membre decidís unilateralment abandonar aquest Estat, quedaria automàticament fora de la UE".

"Iniciatives il·legals com el referèndum convocat a Catalunya no poden ni tindran mai el més mínim suport de les institucions de la UE", ha acabat el portaveu del PP a l'Eurocambra, lamentant que a Espanya "determinats polítics s'han situat al marge de la llei per intentar imposar les seves decisions".

L'Esquerra Unitària Europea demana mediació

La presidenta del grup de l'Esquerra Unitària Europea, Gabi Zimmer, ha reclamat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "mediació" a través d'una missiva per "contribuir a una solució democràtica" a Catalunya després de criticar que la "resistència" del Govern espanyol al diàleg i les seves "mesures coercitives" com la detenció de 14 membres del Govern o la intervenció dels comptes catalans "violen drets fonamentals" i "busquen reprimir el desig expressat per la majoria dels catalans".