El PP ha obert el debat sobre si ha de donar suport a una investidura de Pedro Sánchez a partir de setembre. El president del partit, Pablo Casado, ho ha descartat de manera taxativa però el líder dels populars a Galícia, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no tanca la porta a la petició del líder del PSOE.

Casado ha recalcat aquest divendres que és "indignant" que Sánchez insisteixi a demanar l'abstenció del PP en una nova investidura mentre assoleix un pacte per governar Navarra amb "radicals, nacionalistes i el suport dels hereus de Batasuna."

El cas de Navarra

Així s'ha pronunciat Casado després que PSN, Geroa Bai i Podemos hagin tancat un acord per formar un govern de coalició a Navarra que presidiria la socialista, María Chivite, la candidatura de la qual necessitarà l'abstenció d'EH Bildu. L'Executiu també comptaria amb el suport parlamentari de Izquierda-Ezkerra, que ha declinat formar part del Govern de coalició.

Casado ha sol·licitat reiteradament a Sánchez en les quatre reunions prèvies que han mantingut des d'abril per parlar de la investidura que permetés la governabilitat en la comunitat foral de Navarra Suma i impedís un Executiu de Chivite amb el suport d'EH Bildu. De fet, va arribar a plantejar que els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN) al Congrés poguessin facilitar el Govern de Sánchez si permetia governar els espanyolistes a Navarra.

Emplaçament de Feijóo

Per la seva part, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que si el PSOE "fa alguna proposta sincera i de veritat" de cara a la investidura de Sánchez, el PP "l'estudiarà". Això sí, ha advertit que "la primera proposta sincera és dir que ell no governarà amb Podemos i els independentistes".

A més, en la roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern gallec, Feijóo ha apostat perquè "la segona proposta" dels socialistes sigui "concretar en què consisteix": "Per escrit, amb un programa de mínims i amb una firma en cas d'arribar a un acord".

En tot cas, dimarts vinent, Casado ha convocat una reunió de la Junta Directiva Nacional del PP -màxim òrgan del partit entre congressos- on s'hi farà balanç i s'analitzarà la situació actual després de la investidura fallida de Sánchez, de manera que qualsevol càrrec del partit tindrà oportunitat d'exposar les seves posicions sobre els diferents assumptes.