La proposta d’un acord de la claredat feta pel president Aragonès és paper mullat. Almenys així ho ha volgut fer palès la CUP en el seu torn al debat de política general al Parlament de Catalunya. “La Moncloa no ha trigat ni trenta minuts a descartar-lo”, ha ironitzat la diputada Eulàlia Reguant, que ha recordat que, en aquests moments, la solució no passa pel marc espanyol, sinó pel marc internacional. En el terreny social, els anticapitalistes també s’han situat a l’oposició, desfent-se de l’etiqueta de socis prioritaris que els volen penjar des de Sant Jaume. Els anticapitalistes consideren conjunturals i insuficients les mesures anunciades, ha carregat contra el discurs "autocomplaent" del cap del Govern per semblar “propi d’un dirigent de la patronal” i ha censurat la picabaralla entre ERC i Junts, que només veuen com una pugna per l’hegemonia. El president Aragonès ha evitat el xoc amb els cupaires.

Eulàlia Reguant ha estat clara davant la proposta “àmplia” per a l’autodeterminació feta per Pere Aragonès. S’ha aferrat a la mateixa resposta de La Moncloa per a aigualir-la: “La taula de diàleg es demostra inútil en aquest moment polític. A manca d’incentius per abordar els aspectes nuclears del conflicte, ha quedat reduïda a una bilateral ERC-PSOE amb resultats pobres”. Un retret semblant al del diputat Carles Riera en la rèplica: "La taula ha fracassat. Aixequi's i doni per acabat aquest desencert". Feta la crítica a les “propostes retòriques”, la diputada anticapitalista ha assegurat que ni ells ni ningú té “fórmules màgiques”. Però ha deixat clar que la solució “en cap cas” passarà pel marc de l’Estat espanyol. “Haurà de ser en el marc internacional. Ha de deixar de ser un conflicte intern per passar a ser un conflicte internacional”, ha justificat en aquest sentit, demanant sincronitzar el camí amb Escòcia i Irlanda. I ha instat a “cuinar una nova estratègia” que permeti “recuperar la iniciativa política”.

La CUP fa setmanes que denuncia que darrere els retrets entre ERC i Junts només hi ha fum. I en això ha insistit Eulàlia Reguant, que ha lamentat que només es tracta d’una “batalla partidista per l’hegemonia”, una “pugna partidista per les quotes de poder” que els fa “vergonya”. I ha aprofitat per a situar-se a l’oposició, malgrat els intents del Govern per incorporar-los a la governabilitat. En aquest sentit, Reguant ha denunciat que “ràpidament van guardar l’acord amb la CUP en un calaix malgrat s’omplin la boca que som un soci prioritari”.

 

“Dirigent de patronal”

Si en el terreny nacional no han trobat camí compartit, tampoc en les mesures per a fer front a la pujada desbocada dels preus. Eulàlia Reguant ja ha arrencat el seu torn denunciant que Aragonès s’ha oblidat de parlar dels desnonaments i criticant l'"autocomplaença" del president de la Generalitat. I ha considerat les mesures anunciades un simple pegat, sense cap transformació: “Ha fet un discurs més propi d’un dirigent de la patronal que d’un president de la Generalitat. Hem vist cops de xec i anuncis, però cap horitzó de canvi ni cap mesura transformadora”. Ha fet seva l’expressió d’Anna Gabriel: “Si l’avarícia infinita d’uns pocs ens deixa les neveres buides, ens haurem de menjar els rics. Si ens fa fora de cas, ens haurem de menjar els rics. I això no ha fet més que començar”.

Per tot això, els anticapitalistes han avançat que presentaran en aquest debat una “bateria de propostes de resolució amb mínims per capgirar aquesta situació”. Unes resolucions que contemplaran des de l’horitzó nacional fins a la recuperació de sobirania o la nacionalització de sectors estratègics, amb una banca, una energètica o una farmacèutica públiques.

Contra l'extrema dreta

Aquest dimecres tindrà lloc, al Tribunal Supem, el judici a Eulàlia Reguant per no respondre a les preguntes de Vox durant el judici del procés. I la diputada ha aprofitat per a denunciar no només la presència de l’extrema dreta a l’hemicicle, que avui ha tornat a liderar el discurs racista, sinó també la seva influència: “La normalització del feixisme també és comprar el seu marc. I el seu Govern està en la línia fina de comprar el marc”. Reguant ha aprofitat per a expressar suport a les diputades Basha Changue (CUP) i Najat Driouech (ERC), que “porten setmanes rebent l’assetjament i l’insult de l’extrema dreta”. I per a recordar l'apunyalament racista d'aquest cap de setmana a Santa Coloma de Farners.

Aragonès evita el xoc

En la seva rèplica, el president Pere Aragonès ha intentat evitar el xoc amb la CUP i centrar-se en allò "que els uneix o els pot unir". En aquest sentit, els ha preguntat: "L'Acord és una proposta sincera, no per passar el temps. És criticable? Segur. Té llacunes? Probablement. Però en comparació a quina proposta alternativa concreta?". I el cap del Govern ha afegit: "No estic jugant a fer veure que vostès avalen la meva estratègia de negociació. Sé que no l'avalen. Però crec que hem de mirar de poder traçar aquest camí compartit amb una lectura compartida que no ens porti a la paràlisi. Per això no deixaré de fer propostes. I li torno a allargar la mà, crec que en alguns àmbits ens mereixem explorar quins camins comuns hi podem trobar". Els ha tornat a demanar suport per avançar en la legislatura.