Rèplica gairebé immediata del govern espanyol a l’Acord de Claredat que proposat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Debat de Política General. Després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha rebutjat la proposta del president Aragonès. "Ells es mantenen en pretensions de màxims que no compartim", ha etzibat Rodríguez que, a la vegada, ha defensat que "la ciutadania precisa als responsables polítics que ens dediquem a les coses importants, a les coses del menjar i a això és el que es dedica fonamentalment aquest govern". Per la portaveu de la Moncloa, "el seu executiu es dedica a donar respostes a la situació que vivim, a afrontar el procés de transformació, on Catalunya és una part molt important per dur-lo a terme".

La Moncloa reivindica la taula de diàleg com a espai i eina per "normalitzar" la situació a Catalunya. “En la seva relació amb la Generalitat, aquest govern es mou en el marc de la taula de diàleg, on continuem avançant cap a la normalització”, ha apuntat Rodríguez, que ha defensat que "la via del diàleg que ens vam plantejar a l'inici de la legislatura està donant els seus fruits; la realitat que viu avui Catalunya és molt diferent a la que hi havia fa anys i això és motiu de celebració". Per això ha insistit en passar pàgina del 2017. "El que ha canviat des del 2017 és que ara ens fem càrrec que hem de seguir treballant per al conjunt de la ciutadania i avançar significa normalitzar, recuperar prioritats", ha recalcat la ministra portaveu, que ha mencionat les propostes de Pere Aragonès per ajudar les famílies catalanes en plena crisi.

La reforma de la sedició depèn "de les majories"

En el contingut de la taula de diàleg, la Generalitat vol que s'hi incloguin mesures per desjudicialitzar el conflicte català i això passa per reformar el delicte de sedició, que Esquerra Republicana vol supeditar a la negociació pels pressupostos de l'Estat. Els canvis al Codi Penal estan congelats i, per Isabel Rodríguez, serviria "per homologar aquest tipus penal [sedició] al de les legislacions del nostre entorn". En aquest sentit, ha recordat que "s'han de conformar majories" per una "llei important, orgànica" per la qual "si aconseguim majories es pot explorar aquesta modificació".

 

La guerra fiscal amb el PP

D'altra banda, el govern central ha defensat que la política fiscal ha de servir a les rendes més baixes i ha tornat a desmerèixer la competència a la baixa de les comunitats governades pel Partit Popular. "No estem en una política de rebaixa d'impostos dels que menys tenen, sinó de compromís amb els que ho estan passant pitjor", ha reblat Rodríguez, que no ha volgut avançar cap mesura del paquet fiscal que el seu govern està enllestint i que aquest dilluns ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. "S'està treballant amb absolut rigor i de la mà de la política europea", ha tancat la portaveu,