Mai no li ha agradat ser el centre d'atenció. Tampoc quan era una de les protagonistes de la Catalunya de l'1-O. L'equip de premsa de la CUP s'ha fet un fart de deixar en suspens peticions d'entrevista. I les seves aparicions públiques en la seva tornada de Ginebra, quatre anys i mig després, han estat comptades: dimecres davant del Tribunal Suprem, on va sortir en llibertat sense mesures cautelars, i aquest diumenge a l'escola d'estiu dels anticapitalistes. Des d'allà, Anna Gabriel, exdiputada cupaire, ha reivindicat la necessitat que representa l'espai de l'esquerra independentista. I després d'anys allunyada els ha animat a seguir pel mateix camí: "A menjar-nos els rics, que la llibertat sigui un hàbit i guanyar-ho tot si és possible". Un discurs molt autoreferencial que ha evitat valorar el context d'un independentisme barallat i un Govern esquerdat. 

Davant de diversos centenars de militants de la CUP, que s'han aplegat durant dos dies per debatre del moment que travessa el país i l'han aplaudit llargament, Anna Gabriel ha expressat certa nostàlgia però també ha reivindicat un "bagatge d'aprenentatges" que ha adquirit des de la distància. "L'esquerra independentista, tan vilipendiada, ridiculitzada i atacada, és un tresor", ha reivindicat l'exidirigent anticapitalista. I ha afegit en aquest sentit: "L'esquerra independentista és història, milers i milers i milers de persones i una perseverança. Està més viva que mai".

El seu discurs, no gaire extens, ha estat sobretot centrat a insuflar ànims a les bases cupaires davant de les crisis que venen i el nou context de "desànim" sense entrar en les polèmiques de la política catalana. Més enllà de rebutjar "personalismes" i "propostes buides", no ha fet cap referència a cap altre partit. S'ha centrat en la CUP. "Estem molt millor que fa anys, no en tingueu cap mena de dubte", els ha assegurat Gabriel. En aquest sentit, l'exdiputada de la CUP ha reivindicat que com a partit estan preparats per a tancar el nou cicle "amb propostes pel territori, en defensa de la llengua i contra la repressió". Ha deixat clar que no es penedeix de res del passat i ha conclòs: "Vinc a contagiar-vos l'autoestima màxima, l'orgull absolut i el convenciment que no només som necessàries per l'alliberament del país, per més justícia, sinó que portem un món nou als nostres cors".

Durant l'acte de cloenda també ha intervingut Edgar Fernàndez, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, que ha denunciat que el Govern de la Generalitat "fa un ridícul espantós amb acusacions creuades i sense propostes" per fer front a les crisis que se superposen. "Si són part del problema, que no comptin amb nosaltres i que es preparin perquè ens organitzarem", ha advertit Fernàndez. I ha reblat: "Si convé, els hem de fer fora".

Demana l'arxivament de la causa

Feia quatre anys i mig que no passava. Després de marxar a Ginebra (Suïssa) el 2018, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha reaparegut aquesta setmana, a Madrid, per comparèixer davant del Tribunal Suprem pels fets de la tardor de 2017. A l’espera de la decisió de l’alt tribunal, Gabriel, amb llàgrimes als ulls, va demanar que la seva causa “s’arxivi o s’enviï a Barcelona”, fent referència als tribunals ordinaris. La declaració indagatòria —que va durar poc més de deu minuts— va ser ràpida i, segons va explicar ella mateixa a la sortida en una breu intervenció, el jutge que instrueix la investigació Pablo Llarena només li va preguntar “si havia estat requerida pel Tribunal Constitucional amb relació a la seva activitat parlamentària”. Ella va declinar respondre a VOX, que actua com a acusació popular en la causa del procés.